EXCLUSIV  Bucureștiul, invadat de insecte. Elena Iulia Iorgu, entomolog: Există tot felul de soluții. Așa le putem îndepărta

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Seara, în multe cartiere din București, la lumina stâlpilor de iluminat se strâng foarte multe insecte. Elena Iulia Iorgu, cercetător, entomolog specializat în studiul odonatelor și ortopterelor în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară al Muzeului Antipa din București, a explicat în exclusivitate pentru DC News de ce se întâmplă acest lucru.

Tratamentele de dezinsecţie din Capitală par să nu mai facă faţă numărului mare de insecte. Elena Iulia Iorgu, cercetător în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară al Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București, a spus pentru DC News de ce stâlpii de iluminat din Capitală sunt invadați de aceste viețuitoare.

„Nu este neapărat un lucru rău. Majoritatea insectelor sunt nocturne și se strâng la sursele de iluminat stradal, așa cum sunt stâlpii. Insectele sunt atrase de sursele de iluminare. Nu este un lucru rău, în general sunt inofensive. Nu mi se par mai multe decât în alți ani. Insectele au rolul lor în natură, fac parte din ecosistemul care ne înconjoară. Sunt insecte care preferă să fie active pe timp de zi, cum ar fi fluturii de zi care sunt foarte frumoși colorați, albinele, muștele. Sunt și alte insecte cum ar fi fluturii de noapte zis, comun, molii”, a spus Elena Iulia Iorgu pentru DC News.

Insectele se regăsesc mai mult în zonele cu spații verzi, potrivit specialistului, însă, de cele mai multe ori le vedem la stâlpii de iluminat, deoarece sunt atrase de lumină puternică.

„Sunt mai multe insecte în spațiile verzi, în grădini, în parcuri. Noi avem nevoie de spațiile verzi din București, dar păsările care trăiesc acolo au nevoie să mănânce și au nevoie de aceste insecte, nu le putem exclude.

Cât despre insectele prezente la sursele de iluminat, ele sunt atrase de aceste lumini puternice, dar depinde și de frecvența luminii care este emisă. De exemplu, insectele sunt atrase de spectrul de lumină UV. Se poate da cu insecticid, dar dacă dai cu foarte mult insecticid, atunci riști să intoxici inclusiv oamenii”, a spus entomologul.

Pentru a scăpa de insectele care ne deranjează, specialiștii recomandă montarea plaselor la ferestre și folosirea produselor de protecție.

„Dacă oamenii se tem foarte mult de insecte, atunci pot pune plase la geamuri. Există tot felul de soluții pentru insecte, dacă ele se așează pe corpul nostru. De exemplu, există soluții pe bază de plante care nu sunt toxice și nu ne afectează pielea”, a recomandat Elena Iulia Iorgu.

Specialiștii spun ce putem face atunci când insectele mici pătrund, totuși, prin sită.

„Oamenii pot da cu soluții împotriva insectelor pe marginea geamului. Așa putem îndepărta insectele. Dar, de obicei, ele intră la lumină. Dacă avem lumina aprinsă, ele se pot îndrepta către lumina respectivă”, a precizat cercetătorul Elena Iulia Iorgu pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel