București, situație atipică privind reciclarea. Iuga: Nu stăm deloc bine

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

București este atipic față de resrul țării în privința generării deșeurilor, iar planul de reducere confirmă că există o singură soluție.

Deşeurile produse la nivelul municipiului Bucureşti au depăşit un milion de tone în 2017, iar perspectivele de reducere a acestei cantităţi nu sunt tocmai favorabile dacă nu introducem colectarea separată direct la sursă sau să dezvoltăm staţii de sortare a deşeurilor colectate separat, a declarat, marţi, Magdalena Iuga, director executiv la Direcţia Utilităţi Publice, Primăria Capitalei.

"În Bucureşti, pe reciclarea deşeurilor, avem o situaţie atipică. Pot să vă spun că am elaborat un masterplan cu privire la gestiunea deşeurilor, care a fost supus dezbaterii publice în luna decembrie 2018 şi va intra în aprobarea Consiliului General la sfârşitul lunii ianuarie. Acest act prevede atât investiţiile pe care trebuie să le realizeze sectoarele Bucureştiului, cât şi investiţiile pe care urmează să le realizeze municipiul Bucureşti. Nu va fi deloc uşor să aplicăm cele două principii de bază - 'Poluatorul plăteşte' şi 'Plăteşti pentru cât arunci' - pentru că avem sectoare unde se percep taxe de salubrizare, dar avem şi sectoare unde nu. Nu stăm deloc bine, dacă luăm în calcul cantitatea de deşeuri ce se produce în Bucureşti. Masterplanul ne arată că, la nivelul anului 2017, în Bucureşti s-au produs peste 1 milion de tone de deşeuri. Perspectivele de reducere a acestor cantităţi nu sunt tocmai favorabile, dacă nu introducem colectarea separată direct la sursă, să dezvoltăm staţii de sortare a deşeurilor colectate separat. Bucureştiul, spre deosebire de restul ţării, are un indice de generare a deşeurilor între 0,9 kg şi 1 kg/cap locuitor pe zi faţă de 0,65 kg/cap locuitor pe zi, în ţară", a afirmat Iuga, într-o conferinţă de specialitate.

Citește și: Șerbănescu, avertisment pentru românii care vor credite: Să aștepte. Este JAF!

Colectarea direct la sursă

În viziunea oficialului din Primăria Capitalei, viitoarele contracte de salubrizare ar trebui să conţină tarife diferenţiate pentru categoriile de deşeuri ce urmează a fi colectate selectiv, precizând, totodată, că Bucureştiul nu dispune de spaţii în care să fie amplasate puncte de colectare a deşeurilor.

"Ne uităm la prevederile Legii 31, transformarea Ordonanţei 74, şi va trebui ca toate contractele existente şi cele în curs a se încheia să conţină tarife diferenţiate pentru categoriile de deşeuri ce urmează a se colecta separat. (...) Bucureştiul nu dispune de spaţii care să permită organizarea de puncte de colectare a deşeurilor reciclate. Noi nu reuşim să acoperim necesarul de parcări ... Vă închipuiţi dvs. cât de greu va fi să ajungem să desfiinţăm nişte parcări pentru a organiza insule de colectare, aşa cum ne-am propus, în interiorul cartierelor. Sigur, în opinia noastră, cea mai bună metodă pentru introducerea colectării separate este colectarea direct la sursă, dar asta presupune o muncă laborioasă, implicarea atât a operatorului, a autorităţii locale şi, nu în ultimul rând, a cetăţeanului", a subliniat Magdalena Iuga.

Citește și: Clasament provizoriu: Halep pierde locul întâi. Cine a detronat-o

Nu se poate face fără costuri suplimentare

Aceasta a adăugat că implementarea colectării separate direct la sursă presupune şi costuri, pentru care trebuie găsite soluţii ca să fie suportate de la bugetele locale sau din alte surse.

"Este bine ştiut că implementarea unei colectări separate nu se poate face fără costuri suplimentare. Să nu ne îmbătăm cu apă rece: colectarea separată presupune efort financiar. Asta înseamnă să identificăm posibilităţile de a suporta atât de la bugetele locale, cât şi din alte surse aceste costuri. Am iniţiat deja, încă de anul trecut, un acord de voluntariat să amplasăm în Bucureşti sisteme de colectare selectivă. Ne-am propus să avem cel puţin 50 de astfel de sisteme, dar până acum am reuşit să implementăm numai trei. De ce? Pentru că trebuie să respectăm legea, pentru că în momentul în care amplasăm ceva pe domeniul public avem nevoie de certificat de urbanism, de autorizaţie etc. Să sperăm că am spart cumva gheaţa şi că instalarea restului de sisteme va merge poate mai uşor", a explicat reprezentantul Primăriei Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel