EXCLUSIV  Șerbănescu, avertisment pentru românii care vor credite: Să aștepte. Este JAF!

ilie-serbanescu
ilie-serbanescu

Ilie Șerbănescu dă un sfat românilor care vor să ia credite de la bănci.

Ilie Șerbănescu a declarat, pentru DCNews, că ROBOR-ul nu reprezintă reala problemă a creditării în România. Analistul susține că românii trebuie să plătească o doândă foarte mare pentru că băncile care activează în România percep penalitate de risc de țară pe care BNR nu intervine. 

"Acest lucru este inadmisibil"

"După părerea mea, ROBOR-ul nu va crește pentru că esența acestei măsuri este că dacă nu există un ROBOR de peste 2%, bancile nu plătesc nimic. Ele se victimizează acum după un program foarte bine ticluit, în sensul că, băi, cum vă permiteți voi să ne puneți nouă vreo restricție? Vreau să spun foarte clar că ROBOR-ul nu poate fi făcut responsabil decât de vreo 20% maximum din dobânda înspăimântătoare cu care băncile străine dau credite românilor. Restul, și când ROBOR-ul era sub 2%, DAE era 10% fără ROBOR. Zece puncte procentuale înseamnă cu șapte puncte mai mult decât cum dau credite aceleași bănci la ele în țară. Taxa asta nu atacă fondul problemei care este această discrepanță. Iar această discrepanță există pentru că jumătate cel puțin din ea este penalitate de risc de țară. Dacă românul va fi luat credit din Bulgaria sau din Franța, banca din Bulgaria sau din Franța are dreptul să îi pună orice fel de penalitate de risc de țară vrea. Așa este logic. Dar dacă românul ăsta e din România și banca este este tot din România, acest lucru este inadmisibil. Asta e treaba BNR", a declarat Ilie Șerbănescu.

Trebuie să se gândească fiecare la buzunarul lui

Ilie Șerbănescu îi sfătuiește pe români să nu ia credite o perioadă de timp pentru a determina băncile să scadă dobânzile.

"Părerea mea este că singura modalitate ca românii să aibă credite mai ieftine este să nu ia credite o perioadă. Din păcate, lipsa de educție bancară este o realitate, pentru că în mod normal, niciun român care are ce mânca nu ar trebui să ia credite la bănci în condițiile date. Domnule, nu vreți să îmi dați cu 3 sau 4% cât îmi dă mama ta din Occident, nu iau credit. Trebuie să se gândească fiecare la buzunarul lui. Cu 10% dobândă, ceea ce e inadmisibil când dobânda de referință a fost pe tot mapamondul 0, este jaf, domnule. La jaf nu ai ce să faci, decât să de abții dacă nu ai putere și nu ai o bancă națională care să te apere. Românii să aștepte până când o să scadă pentru că o să scadă. Băncile au venit aici la jaf", a mai spus analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel