Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Ponta-Cioloș, împreună, alături de mișcarea lui Macron din PE? Întrebarea lui Bogdan Chirieac care scoate la iveală strategia

Analistul politic Bogdan Chirieac a deschis dezbaterea electorală de luni, 13 mai, de la DCNews, cu o întrebare despre grupurile politice spre care se vor orienta partidele după alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, dar și cu privire la susținerea lui Manfred Weber de către PPE, respectiv Frans Timmermans de către S&D, pentru conducerea Comisiei Europene. 

Dacian Cioloș, care încă n-a pășit în Parlamentul European, poartă negocieri pentru formarea unui nou grup politic. Din declarații, se înțelege, că ar urma să se alăture mișcării apropiate lui Emmanuel Macron din PE. Pe de altă parte, Rovana Plumb, candidata numărul 1 a PSD, anunță că partidul va merge pe aceeași linie cu privire la grupul politic, dar exprimă mari îndoieli și semne de întrebare cu privire la susținerea lui Frans Timmermans pentru conducerea CE, existând chiar riscul ca partidul ce l-a trimis pe Timmermans în PE să nu facă pragul electoral. Norica Nicolai anunță că ALDE România rămâne în grupul politic ALDE până la capăt, în ciuda faptului că vor rămâne un grup mai mic, divizat de ambițiile lui Emmanuel Macron. Partidul lui Victor Ponta oscilează între S&D și noul grup apropiat lui Macron, în care anticipăm, din răspuns, că va merge și Dacian Cioloș. 

Cioloș, negocieri pentru un nou grup politic

Dacian Cioloș, fără nicio reprezentare anterioară în Parlamentarul European, își pune speranțele constituirii unui nou grup politic, după cum a anunțat în cadrul dezbaterii electorale de la DCNews: ”Suntem în curs de a negocia cu alte forțe politice constituirea unui nou grup politic în PE, un grup de centru-dreapta”. 

Susținerea lui Frans Timmermans depinde de pragul electoral. Risc să nu intre în PE

Pe de altă parte, Rovana Plumb subliniază că PSD face parte din familia socialiștilor europeni, familie din care a făcut parte în permanență și în care va rămâne în continuare. În ceea ce privește susținerea lui Frans Timmermans pentru poziția de președinte al Comisiei Europene, Rovana Plumb a subliniat că mai întâi trebuie văzut rezultatul alegerilor din 26 mai, dar și dacă ”partidul din care face parte dl Timmermans va trece pragul electoral în Olanda”. Rovana Plumb pare a avea îndoieli cu privire la intrarea partidului lui Frans Timmermans în PE, subliniind în dezbatere că la ultimele alegeri a obținut doar 7%. 

Nicolai, în grupul politic ALDE până la capăt

Norica Nicolai, numărul 1 pe lista ALDE, a anunțat că ”am fost și vom rămâne ALDE”. Totodată, europarlamentarul subliniază că grupul politic ALDE va fi părăsit de mai mulți lideri. ”Chiar dacă vom rămâne un grup mai mic, vom rămâne grupul care face diferența” a spus Norica Nicolai, criticând mișcarea lui Emmanuel Macron pe care-l acuză că destabilizează mai multe grupuri. În ceea ce privește candidatul pentru conducerea CE, e în asentiment cu Dacian Cioloș, sperând că șefii de state și de guvern din Consiliu să fie înțelepți și să priceapă că ne trebuie un președinte de Comisie puternic. Toate numele puse acum în joc ar trebui uitate, a mai opinat Nicolai. ”ALDE se va diviza, din păcate”, a mai precizat Norica Nicolai. 

Victor Ponta, între S&D și grupul lui Macron

Victor Ponta a anunțat că-l va susține pe Frans Timmermans, nefiind nevoie ca președintele Comisiei Europene să fie europarlamentar. ”Din câte știam, și PSD a anunțat că-l susține, probabil că s-a răzgândit”, a precizat el. Lui Victor Ponta i se pare natural să meargă spre S&D, dar nu exclude să se alăture mișcării lui Macron. ”Prima variantă este grupul S&D, în baza ofertei dlui Udo Bullman, și a doua, dacă noul grup care se va forma va avea o direcție în care ne regăsim e posibil” a spus Victor Ponta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel