Analistul Bogdan Chirieac a explicat de ce este vital ca Europa să se înarmeze în următoarea perioadă.
Marți, 4 martie 2025, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a prezentat un plan ambițios de întărire a industriei de apărare a Uniunii Europene, în valoare de aproape 800 de miliarde de euro, care vizează securitatea Europei, în special în fața pericolului rusesc.
Informația a fost cumulată cu zvonurile din aceeași zi conform cărora Donald Trump ar fi putut anunța în Starea Națiunii că Statele Unite ale Americii ar urma să se retragă din Alianța Nord Atlantică. Nu a existat un astfel de anunț, însă concentrarea atenției SUA mai mult înspre zona indo-pacifică este mai mult decât evidentă, ținând cont de intenția Washingtonului de a soluționa cât mai repede conflictul din Ucraina.
Într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus, analistul politic Bogdan Chirieac a explicat de ce este important ca România și Europa să se înarmeze și a spus care e perspectiva de timp în care bătrânul continent ar putea fi pe picioarele sale în fața pericolului rusesc.
CITEȘTE ȘI - Ciolacu, anunț de ultimă oră cu privire la înarmarea României
„Acest lucru (n.r. înarmarea Europei) trebuie să se întâmple fiindcă nu știm dacă Donald Trump va lăsa sau nu Statele Unite ale Americii în NATO. Alianța Nord-Atlantică înseamnă 70% SUA. Dacă Statele Unite s-ar retrage din NATO, așa cum erau aseară niște zvonuri - slavă Domnului că Trump nu a făcut niciun anunț în această direcție - practic, forțele armate ale Uniunii Europene ar fi complet nerelevante.
Punem aici și Marea Britanie, care nu mai e membră a Uniunii Europene. Ei au cea mai puternică armată din Europa, alături de Franța. Germania însă, prima putere economică a continentului, e total irelevantă din punct de vedere militar. Acum, la forța economică a Uniunii Europene e nevoie și de o armată măsură.
Noi ne dorim să lucrăm în continuare și să fim alături de Statele Unite ale Americii. Ursula von der Leyen a anunțat 800 de miliarde pentru înarmare, bani care nu vor fi trecuți în deficitul bugetar al statelor, deci România poate să investească 2% din PIB, sau chiar 3%, dar tot efortul ăsta uriaș va fi vizibil abia după 10-15 ani. Atât de în urmă suntem din punct de vedere militar și al tehnologiei față de Statele Unite ale Americii“, a spus Bogdan Chirieac.
Dacă până acum banii europeni pentru dezvoltare militară mergeau către Statele Unite, acum, Uniunea Europeană trebuie să producă în interior armele necesare pentru propria apărare. Bogdan Chirieac a evidențiat faptul că țărilor producătoare din vest trebuie să li se alăture și state mai mici, precum România, care ar putea să producă muniție ori părți componente, astfel încât simultan cu dezvoltarea militară să se dezvolte și economia, iar banii să rămână în țară.
„Aceste lucruri pot ajuta și economia. Investițiile în apărare au menirea să descurajeze Rusia pe multe decenii de acum încolo“, a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News