Boala care te transformă. "Românii întrerup tratamentul de teamă"

DIGITAL IMAGE
DIGITAL IMAGE

Stigmatizare, teamă, dar și speranță pentru o viață mai bună - sunt doar o parte din gândurile și atitudinile cu care se confruntă bolnavii.

Mariana Mărdărescu – medic primar șef secție Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” – a vorbit în cadrul unui eveniment organizat joi, 28 noiembrie, despre evoluția virusului HIV în România.

În afară de cifrele legate de numărul oamenilor bolnavi care spun sau nu spun mare lucru despre cei care se confruntă cu această maladie, sunt poveștile lor de viață. Din păcate, boala nu se vindecă, dar putem vorbi despre creșterea speranței de viață, dar și despre creșterea calității vieții. Sunt oameni care mor, dar numărul lor a început să scadă. Sunt oameni care trăiesc ani în șir cu această afecțiune despre care cei bolnavi vorbesc mult prea rar.

Fiecare om care suferă de HIV are dreptul la o viață normală

În fiecare săptămână, în România, o femeie care se confruntă cu o astfel de problemă, aduce pe lume un copil. Despre acest lucru a vorbit și Dr. Mariana Mărdărescu.

 “Toată lumea are dreptul la viață. Toată lumea are dreptul la o familie, la un cuplu și oricine are dreptul să aibă un copil, dar lucrurile trebuie să fie bine gândite. Metoda de prevenire a infecției HIV este aceea de utilizare a prezervativului. În momentul în care am virusul HIV și vreau să devin mamă, trebuie să vorbesc cu medicul pentru a vedea care sunt cele mai bune modalități să aduc pe lume un copil – pentru ca micuțul să fie sănătos”, a spus Dr. Mariana Mărdărescu.

Efectele medicamentelor antiretrovirale care luptă împotriva HIV

Această boală cronică se tratează pe durata întregii vieți. Este foarte greu ca un părinte să îl facă pe copilul său să înțeleagă de ce trebuie să ia pastile în fiecare zi. Nici în cazul adulților lucrurile nu stau mai bine și aceștia din urmă fiind supuși și unui stres psihologic.

“Tratamentul nu se oprește niciodată. Infecția HIV este o boală cronică ce se tratează pe tot parcursul vieții. Subliniez că este foarte greu să tratezi un copil infectat. Este foarte greu să îi explici unui micuț că trebuie să înghită diferite pastile și siropuri. Sunt medicamente care nu se pot pisa și trebuie să fie administrate de câteva ori pe zi… cu masă, fără masă, cu lapte, fără lapte… Din fericire, medicamentele pentru adulți nu mai au atâtea restricții ca acum câțiva ani. Medicamentele antiretrovirale au și părți bune, dar și părți proaste. Virusul nu se mai înmulțește, dar apar și alte probleme. Vorbim despre modificări ale aspectului fizic. Oamenii nu slăbesc neapărat, dar apar, corpul se modifică. Fața se ascute, grăsimea în corp se distribuie diferit și atunci lucrurile astea sunt vizibile. În acel moment, oamenii bolnavi întrerup tratamentul pentru a nu arăta diferit față de ceilalți. Aici intervine partea de psihologie și asisență socială. O persoană infectată HIV are nevoie de ajutor. Cei din familie trebuie să îi fie alături, dar uneori pacienții doresc să vorbească cu psihologii”, a spus Dr. Mariana Mărdărescu.

Aceasta a mai spus că nu de puține ori i-a fost greu să răspundă la întrebarea proaspetelor mămici: <<Ce șanse am eu să trăiesc? Dar copilul meu??>>. "Eu trebuie să găsesc cuvintele adevărate, dar alături de mine trebuie să fie și partenerul de viață al femeii, dar și un asistent social. Este o întreagă filosofie de viață, este o bucățică din România", a conchis Dr. Mariana Mărdărescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel