Anchetă de amploare la Ministerul Turismului, după ce Curtea de Conturi a României a descoperit mai multe nereguli în activitatea birourilor de promovare externă. Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a solicitat Corpului de control al premierului Mihai Tudose să cerceteze activitatea acestor reprezentanţe. Este vorba despre birourile din Berlin, Roma, Viena, Londra, Varşovia, Moscova, Paris şi New York, fiecare cu câte un angajat.
Potrivit Ministerului Turismului, s-a constatat că s-a ajuns în situaţia în care peste 70% din totalul bugetului alocat birourilor externe să reprezinte cheltuieli cu chiriile. În plus, potrivit Curţii de Conturi, la nivelul birourilor de promovare externă, nu a existat un plafon maxim al cheltuielilor pentru chirie, ci a fost doar o condiție referitoare la suprafața admisă. Nici aceasta nu a fost respectată însă de unii angajați ai acestor birouri. S-au constatat discrepanțe majore la chiriile pentru birouri și locuințele angajaților între reprezentanțe din țări comparabile ca nivel de trai, acestea variind între 1.347 de euro și 5.357 de euro pe lună. De asemenea, parte importantă a cheltuielilor făcute de reprezentanțele externe ale Ministerului Turismului nu au fost înregistrate în contabilitatea instituției, făcându-se deconturi fără documente justificative în spate. Pe parcursul anilor, suma nejustificată ar fi ajuns la peste 500.000 de euro, potrivit Curţii de Conturi.
În acest context, vă prezentem în continuare sumele pe care Ministerul Turismului le-a plătit pentru închirerea spaţiilor, în care au funcţionat aceste birouri, conform documentelor obţinute de jurnaliştii DC News.
Chirie de 700 de euro, pentru 31 de metri pătraţi
Potrivit Ministerului Turismului, contractul de închiriere al biroului de la Varşovia a fost semnat în data de 21 iulie 2009. Ministerul Turismului a închiriat spaţiul în care a funcţionat biroul din Polonia de la firma Prema-Inwest SA. Spaţiul a avut o suprafaţă de 31 de metri pătraţi, iar chiria lunară a avut o valoare de 700 de euro, fără TVA. În aceşti bani, compania proprietară s-a angajat să-I furnizeze chiriaşului, Ministerul Turismului în acest caz, curent electric, apă rece şi caldă, să arunce gunoiul, să protejeze şi să încălzească imobilul, cât şi să ofere accesul la sistemul de canalizare.
De asemenea, înainte de încheierea contractului, Ministerul Turismului a plătit către proprietar o garanţie, în valoare de 2.562 de euro, bani care au reprezentat echivalentul a trei luni de chirie, cu taxe incluse.
Chirie uriaşă pentru biroul de turism de la Viena
În ceea ce priveşte contractul de închierere al biroului de la Viena, acesta a fost semnat în data de 11 noiembrie 2007. Ministerul Turismului a închiriat spaţiul în care a funcţionat biroul din Austria de la firma Eco Business Immobilien-Beteiligungen GmbH&Co . Spaţiul a avut o suprafaţă de 82 de metri pătraţi, iar chiria lunară a avut o valoare de 1.471,68 de euro, fără TVA. În aceşti bani, compania proprietară s-a angajat să-I furnizeze chiriaşului, Ministerul Turimsului în acest caz, curent electric, apă rece şi caldă, să arunce gunoiul, să protejeze şi să încălzească imobilul, cât şi să ofere accesul la sistemul de canalizare.
De asemenea, înainte de încheierea contractului, Ministerul Turismului a plătit către proprietar o garanţie, în valoare de 6.600 de euro.
Contractul de închiere al biroului din Italia, informaţii incomplete
În ceea ce priveşte contractul de închierere al biroului de la Roma, acesta a fost semnat în luna aprilie a anului 2009. Ministerul Turismului a închiriat spaţiul în care a funcţionat biroul din Italia de la firma Finaval SRL. Chiria lunară a avut o valoare de 1.300 de euro, cu tot cu TVA. În aceşti bani, compania proprietară s-a angajat să-I furnizeze chiriaşului, Ministerul Turismului în acest caz, curent electric, apă rece şi caldă, să arunce gunoiul, să protejeze şi să încălzească imobilul, cât şi să ofere accesul la sistemul de canalizare.
Nu se menţionează nimic în contractul de închiriere legat de o posibilă garanţie ori de suprafaţa spaţiului, în care a funcţionat biroul de promovare.
Chirie de aproape 3.000 de euro la Paris, pentru un birou de 30 metri pătraţi
În ceea ce priveşte contractul de închierere al biroului de la Paris, acesta a fost semnat în data de 6 octombrie 2015. Ministerul Turismului a închiriat spaţiul în care a funcţionat biroul din Franţa de la firma SCI Edelweiss. Spaţiul a avut o suprafaţă de 31 de metri pătraţi, iar chiria lunară a avut o valoare 2.680 de euro, fără TVA. În aceşti bani, compania proprietară s-a angajat să-I furnizeze chiriaşului, Ministerul Turimsului în acest caz, curent electric, apă rece şi caldă, să arunce gunoiul, să protejeze şi să încălzească imobilul, cât şi să ofere accesul la sistemul de canalizare.
De asemenea, înainte de încheierea contractului, Ministerul Turismului a plătit către proprietar o garanţie, în valoare de 8.040 de euro, echivalentul a trei luni de chirie.
Chiria de la New York, măsurată în dolari
În ceea ce priveşte contractul de închierere al biroului de la New York, acesta a fost semnat în data de 10 ianuarie 2017. Ministerul Turismului a închiriat spaţiul în care a funcţionat biroul din America de la firma Regus 600 Third Avenue. Spaţiul a avut o suprafaţă de 224 de metri pătraţi, iar chiria lunară a avut o valoare 1.832 de dolari, fără TVA. În aceşti bani, compania proprietară s-a angajat să-I furnizeze chiriaşului, Ministerul Turimsului în acest caz, curent electric, apă rece şi caldă, să arunce gunoiul, să protejeze şi să încălzească imobilul, cât şi să ofere accesul la sistemul de canalizare.
De asemenea, înainte de încheierea contractului, Ministerul Turismului a plătit către proprietar o garanţie, în valoare de 3.664 de dolari, echivalentul a trei luni de chirie.
Biroul de Turism la Moscova. Chirie de 998 de dolari, pentru 26 de metri pătraţi
În ceea ce priveşte contractul de închierere al biroului de la Moscova, acesta a fost semnat în data de 1 decembrie 2016. Ministerul Turismului a închiriat spaţiul în care a funcţionat biroul din Rusia de la firma Amg Resurs. Spaţiul a avut o suprafaţă de 26,40 de metri pătraţi, iar chiria lunară a avut o valoare 998 de dolari, fără TVA. În aceşti bani, compania proprietară s-a angajat să-I furnizeze chiriaşului, Ministerul Turismului în acest caz, curent electric, apă rece şi caldă, să arunce gunoiul, să protejeze şi să încălzească imobilul, cât şi să ofere accesul la sistemul de canalizare.
Nu se menţionează nimic în contractul de închiriere legat de o posibilă garanţie ori de suprafaţa spaţiului, în care a funcţionat biroul de promovare din Rusia.
Contractul de la Londra, fără valoarea chiriei şi fără suprafaţa spaţiului
În ceea ce priveşte contractul de închierere al biroului de la Londra, acesta a fost semnat în data de 7 ianuarie 2013. Ministerul Turismului a închiriat spaţiul în care a funcţionat biroul din Marea Britanie de la firma Clowes Development (UK) Ltd. Nu se menţionează nimic în contractul de închiriere legat de suprafaţa spaţiului, în care a funcţionat biroul de promovare din Marea Britanie. În plus, Ministerul Turismului nu oferă nici suma chiriei, nici cuantumul garanţiei.
Chirie de aproape 1.000 de euro la Berlin
În ceea ce priveşte contractul de închierere al biroului de la Berlin, acesta a fost semnat în data de 20 februarie 2012. Ministerul Turismului a închiriat spaţiul în care a funcţionat biroul din Germania de la firma Ivg Institutional Funds GmbH. Spaţiul a avut o suprafaţă de 58,21 de metri pătraţi, iar chiria lunară a avut o valoare 970 de euro, fără TVA. În aceşti bani, compania proprietară s-a angajat să-i furnizeze chiriaşului, Ministerul Turismului în acest caz, curent electric, apă rece şi caldă, să arunce gunoiul, să protejeze şi să încălzească imobilul, cât şi să ofere accesul la sistemul de canalizare.
De asemenea, înainte de încheierea contractului, Ministerul Turismului a plătit către proprietar o garanţie, în valoare de aproximativ 4.122 de euro, adică echivalentul a trei luni de chirie.
Reamintim că, la începutul lunii mai, Ministerul Turismului a anunţat că va desfiinţa toate birourile de promovare externă, în urma neregulilor sesizate de Curtea de Conturi a României.
Notă. Sumele menţionate în articol sunt cele prevăzute în documentele transmise de către Ministerul Turismului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu