Biroul președintelui Coreei de Sud, percheziționat. Tensiunea pe fondul încercării de impunere a legii marțiale ajunge la apogeu

FOTO: REUTERS
FOTO: REUTERS

Scene tensionate au avut loc la începutul acestei săptămâni în capitala sud-coreeană, unde poliția a efectuat percheziții în biroul prezidențial, în urma unei tentative controversate de impunere a legii marțiale de către președintele Yoon Suk Yeol.

Citește și: Președintelui Coreei de Sud îi este interzis să mai călătorească internațional, după haosul cu legea marțială 

Președintele Yoon Suk Yeol se confruntă cu presiuni uriașe, în ciuda faptului că a rămas în funcție după un vot de destituire și multiple apeluri pentru demisia sa. Acuzațiile de insurgență și trădare formulate împotriva sa au declanșat o serie de investigații desfășurate de diverse instituții guvernamentale.

Între timp, Kim Yong-hyun, fostul ministru al Apărării care și-a asumat responsabilitatea pentru declarația de lege marțială, a încercat să se sinucidă marți noapte, în timp ce se afla în detenție. Un oficial guvernamental a confirmat incidentul, precizând că ministrul este acum în afara oricărui pericol și se află într-o cameră supravegheată, notează BBC News. Kim fusese arestat cu câteva zile înainte.

În urma acestei crize, mai mulți oficiali apropiați președintelui Yoon au demisionat, iar administrația sa pare să piardă rapid sprijinul.

Deși parlamentarii partidului de guvernământ au boicotat votul de destituire al lui Yoon după ce acesta a acceptat să-și scurteze mandatul și să-și limiteze implicarea în afacerile interne și externe, opoziția a criticat vehement această decizie.

Partidul Democrat, care deține majoritatea în parlament, a calificat înțelegerea drept o „insurgență ilegală și neconstituțională”. Liderul opoziției, Park Chan-dae, a acuzat guvernul de „un al doilea puci”.

Situația politică rămâne extrem de tensionată, iar autoritatea președintelui Yoon este pusă serios sub semnul întrebării. Între timp, protestele de stradă continuă, mii de cetățeni cerând demisia imediată a liderului.

Miercuri, 18 anchetatori au fost trimiși la biroul prezidențial pentru a confisca documente legate de o ședință de cabinet desfășurată în noaptea declarării legii marțiale, conform presei locale. Potrivit surselor, mandatul de percheziție îl include pe președintele Yoon printre suspecți. Acesta nu se afla în birou la momentul descinderii.

Experții consideră că perchezițiile „arată că autoritățile își intensifică eforturile, inclusiv în ceea ce-l privește pe Yoon”, a explicat Mason Richey, profesor asociat la Universitatea Hankuk de Studii Străine din Seul, într-un interviu pentru BBC.

„Având în vedere informațiile de până acum, este probabil ca Yoon să fie destituit mai devreme decât credeam. Indiferent dacă acest lucru se întâmplă înainte sau după destituire, el va fi probabil arestat, interogat și, în cele din urmă, acuzat de insurgență”, a adăugat Richey.

Ultima dată când biroul prezidențial a fost percheziționat a fost în decembrie 2019, în timpul unei anchete de corupție ce îl viza pe fostul viceprimar al orașului Busan. La acea vreme, președinția condusă de Moon Jae-in a cooperat cu anchetatorii, iar materialele solicitate au fost predate fără o descindere fizică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel