Bechtel, în dosarul vizitei directorului CIA în România. Cum au fost jefuiți banii pentru Autostrada Transilvania

basescu cia
basescu cia

Printre subiectele discutate de oficialii români cu directorul CIA, John O. Brennan, s-au aflat și teme legate de cooperarea economică și de lupta anticorupție. Surse diplomatice au confirmat pentru DeCeNews că partea americană a pus pe agendă și cazul Bechtel. Oficialii americani se arată îngrijorați că eșecul acestei investiții, imputabil administrației de la București, ar putea afecta imaginea companiilor de peste Ocean. Legea din SUA este foarte dură în cazurile de corupție, sancționând sever companiile care ar da mită pentru a obține contracte în alte țări. Așa numita afacere Bechtel a fost monitorizată de instituțiile americane de resort. Există informații care ar permite identificarea celor care se fac vinovați de creșterea nejustificată a costurilor și  prelungirea termenului de finalizare, care au dus în final la rezilierea contractului.

Expropieri cu sute de euro/mp

Astfel, deși s-au cheltuit 1,4 miliarde de euro, pentru 52 de kilometri de autostradă, doar jumătate din sumă fost utilizată pentru lucrări. Explicația: restul a fost cheltuit pentru expropieri, contracte de avocatură și tot felul de penalități.  Doar paza șantierului costa 3 milioane de euro pe lună, plus TVA, iar lucrările au fost sistate zeci de luni, pentru că statul nu alocase fonduri și nu își achita obligațiile. Înjumătățit, prețul pentru un kilometru ar fi fost rezonabil în condițiile în care americanii au început cu segmentul cel mai dificil al autostrăzii, unde sunt necesare cele mai multe poduri și viaducte.

Expropierile s-ar fi făcut însă cu sume uriașe, de sute de euro pentru un metru pătrat, în câmp. Enorm chiar și pentru localitățile mari din Transilvania.  Desecretizarea contractelor ar putea permite identificarea persoanelor sau firmelor care au cumpărat teren agricol în zona pe unde urma să treacă autostrada cu câteva săptămâni înainte de lansarea ofertelor, obținând profituri fabuloase. Investigarea acestor afaceri ar putea duce la unii funcționari CNADNR care au avut acces la informații din interior și la unii lideri din primul eșalon al politicii.

Contract dezavantajos pe zeci de milioane, consultanță

Și Curtea de Conturi a României a susținut că varianta de contract între CNADNR și Bechtel conţine numeroase aspecte discutabile, neconforme şi potenţial dezavantajoase pentru partea română, se arată într-un raport  publicat de EvZ. Inspectorii au mai scris în raport că mai multe hârtii au dispărut şi când le-au cerut au primit un răspuns uluitor: a trecut prea mult timp și nu le mai avem.

Există suspiciunea că unele contracte de consultanță au costat zeci de milioane de euro, fiind defavorabile statului român. Persistă multe semne de întrebare şi nu există suficiente motivaţii privind: lipsa unei negocieri reale a contractului și  promovarea/ aprobarea de către Guvern a unei ”forme de contract conţinând unele clauze care nu erau armonizate cu legislaţia românească şi/sau care stabileau obligaţii şi responsabilităţi disproporţionate pentru partea română.”

Contractul a fost clasificat în 2006 drept secret de serviciu, iar desecretizarea acestuia este cerută și în prezent de către societatea civilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel