Bătălia pentru Severodoneţk. Rușii îi acuză pe ucraineni că vor să explodeze substanțe chimice

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Kremlinul îi acuză pe ucrainenii care se retrag din oraul Severodoneţk de faptul că vor să explodeze substanțe chimice.

Armata rusă a afirmat sâmbătă că unităţi militare ucrainene se retrag din oraşul-cheie Severodoneţk, în estul Ucrainei, pradă unor lupte sângeroase între Kiev şi trupele Kremlinului, informează AFP.

"Unităţi ale armatei ucrainene, suferind pierderi critice în timpul luptelor pentru Severodoneţk (până la 90% în mai multe unităţi), se retrag spre Lîsîciansk", un alt oraş din apropiere, de cealaltă parte a râului Doneţ, a declarat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Comunicatul nu precizează numărul militarilor ucraineni care s-ar retrage spre Lîsîciansk, iar AFP nu a reuşit să verifice aceste declaraţii dintr-o sursă de informaţie independentă.

"Realizând că este imposibil să reziste mai mult şi să ţină în mâinile lor zona industrială Severodoneţk, autorităţile ucrainene au ordonat unui grup tactic mixt să mineze rezervoare ce conţin azot şi acid azotic în uzina Azot" (fabrica de îngrăşăminte chimice Azot), a continuat armata rusă.

Ea a precizat că acest grup rămas la faţa locului este format din "supravieţuitori" ai brigăzii 79 de asalt aerian şi din membri ai apărării teritoriale ucrainene.

Soldauți ucraineni, acuzați că vor să explodeze substanțe chimice

Potrivit Moscovei, armata ucraineană vrea să explodeze cuvele cu produse chimice pentru a contamina zona şi a "întârzia" ofensiva trupelor ruse.

Forţele ruse au drept obiectiv declarat controlul total asupra bazinului minier Donbas, pe care forţe separatiste proruse susţinute de Moscova îl controlează parţial din 2014.

Oraşul Severodoneţk, împreună cu cel vecin Lîsîciansk, situate ambele la circa 80 de km de capitala administrativă regională ucraineană Kramatorsk, constituie o aglomerare-cheie pentru atingerea acestui obiectiv.

Oraşul Severodoneţk număra circa 100.000 de locuitori înainte de război.

La 24 februarie, Rusia a început un război împotriva Ucrainei, primul act major de agresiune împotriva unui stat independent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

Kievul critică apelurile președintelui Emmanuel Macron de „a nu umili“ Rusia

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmytro Kuleba a criticat sâmbătă apelurile preşedintelui francez Emmanuel Macron de "a nu umili" Rusia, apreciind că această poziţie nu poate decât să "umilească Franţa", informează AFP.

"Apelurile de a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franţa sau orice altă ţară. Pentru că Rusia este cea care se umileşte. Noi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ne concentra asupra modului de a pune Rusia la locul ei. Aceasta va aduce pacea şi va salva vieţi", a subliniat Kuleba într-un tweet.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat din nou vineri că este vital ca Rusia să nu fie umilită pentru ca, atunci când luptele încetează în Ucraina, să poată fi găsită o soluţie diplomatică, adăugând că, în opinia sa, Parisul va juca un rol de mediere pentru a pune capăt conflictului (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel