Băsescu dă adevărata lovitură de stat, chemând oamenii în stradă

Analistul politic Valentin Stan a explicat, miercuri seară, în cadrul emisiunii moderate de Victor Ciutacu, de ce declarația lui Traian Băsescu, prin care cheamă oamenii în stradă pentru a manifesta împotriva accizei de 7 cenți la carburanți, este o adevărată lovitură de stat. 

Băsescu a ieșit în stradă 

"Ca să fiu exact în temă aș putea să pun o întrebare simplă: Care este diferența, ca cetățean, între mine și Traian Băsescu? Sunt mai multe, dar sunt câteva esențiale. E o diferență fundamentală care ține de exercițiul democratic al acestei structurări civice în care ne aflăm în relație directă cu statul ca cetățean. Domnul președinte, spre deosebire de mine, poate să trimită o lege în Parlament când nu-i convine. Noi suntem victime sigure ale legilor. N-ai cum să te opui decât mergând în stradă. Diferența este că Traian Băsescu are pârghii pe care  cetățeanul nu le are, de aceea cetățeanul se exprimă în stradă, acolo unde poate protesta, iar președintele a abandonat prerogativele, s-a dus în stradă în momentul când a făcut acea afirmație, conceptual și la nivel de îndemn este în zona cetățeanului frustrat, nemulțumit, pe care-l îndeamnă să acționeze împotriva instituțiilor statului presupus democratic", a declarat Valentin Stan.

Analistul politic a adăugat că "Noi am tot discutat despre  așa-zisele lovituri de stat. Pot să vă spun un lucru. În știința politică americană este un băiat, Edward Luttwak, care chiar s-a ocupat de treaba asta și care a explicat că pentru loviturile de stat este suficient ca o instituție a statului să o substituie pe cealaltă nu neapărat prin mijloace violente".

Inflație de lovituri de stat

Întrebat ce instituție a statului o substituie pe alta, Valentin Stan a precizat că “atunci când Președinția, prin președinte, renunță la prerogativele constituționale, pentru a se opune unei exercițiu democratic reprezentat prin acțiunea de legiferare sau inițiativă guvernamentală și merge în stradă făcând apel la oameni pentru a contesta instituții ale statului, din momentul ăla președintele, abandonându-și funcția și transformându-se într-un Gheorghe Doja, care cheamă la luptă masele, din acel moment avem statul român sub o presiune extraordinară în care o instituție se substituie unui anume tip de exercițiu în stradă și care, culmea, se întâlnește cu replica vicepremierului (Liviu Dragnea), care, de la înălțimea unei alte instituții a statului, îi răspunde celui care pune sub semnul întrebării exercițiul democratic cu aceeași monedă de tipul: hai să facem război civil, să vedem cine e mai al dracului în țara asta, să vedem cine pune mâna pe instituțiile statului și pe putere. Deci nu lovitură de stat, ci inflație de lovituri de stat".

"Ne-am obișnuit cu politica partizană"

Senatorul Ioan Ghișe a opinat că “Omul (n.r. Traian Băsescu) se bagă în subiecte ca să dea impresia că e și el ceva”. A adăugat că “nu aduce nicio contribuție de plus valoare”.

Întrebat dacă nu vorbim cumva de implicare politică din partea președintelui Traian Băsescu, deputatul PSD Miron Mitrea a declarat că “Asta discutăm degeaba. Asta a devenit regulă de zece ani. Dacă Ion Iliescu îndrăznea să spună, când a fost președinte, că PDS a făcut bine, era jale. Între timp ne-am învățat. Traian Băsescu a făcut tot timpul politică partizană și am început să o considerăm normală, naturală”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel