Avocatul Poporului, contrazis de autoritățile locale din Tulcea

Autorităţile tulcene susţin că niciun copil de la grădiniţa Liceului Pedagogic din municipiul reşedinţă nu a fost diagnosticat cu TBC, după ce acum aproape două luni o elevă bolnavă de tuberculoză le-a predat cursuri. Sunt contrazise astfel informaţiile făcute publice la începutul săptămânii de Avocatul Poporului.

"Imediat după depistarea elevei cu TBC, am respectat procedurile impuse în asemenea situaţii, şi anume s-a efectuat testarea cu tuberculină pe toţi copii de la ciclul preşcolar şi primar, unde eleva a făcut practică pedagogică, colectivul de clasă a fost testat, iar consiliul clasei a făcut examen radiologic pulmonar", a declarat directorul liceului, Ştefan-Ivan Szuckanszki.

El a mai spus că la începutul lunii a oferit într-o adresă transmisă la Avocatul Poporului toate datele privind situaţia în urma depistării elevei infectată cu TBC.

De altfel, adrese similare au fost transmise şi de Direcţia de Sănătate Publică.

"Unitatea de învăţământ are dispensar medical care monitorizează starea de sănătate a elevilor, iar medicul a luat primele măsuri pentru asemenea cazuri. De asemenea, finanţarea asistenţei medicale şcolare se asigură de la bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia medicamentelor, a materialelor sanitare şi pentru plata drepturilor salariale ale personalului medical angajat. DSP supraveghează derularea programului naţional de sănătate privind TBC. Nu considerăm că au fost încălcate în niciun fel articolele 34 şi 49 din Constituţia României", a precizat directoarea DSP, Mirela Prodan.

Potrivit epidemiologului din cadrul instituţiei, Laurenţia Militaru, în ancheta derulată de specialişti au fost incluse 152 de persoane şi niciuna dintre ele nu a fost depistată pozitiv.

"Sunt 11 copii care la testare, după ce au fost vaccinaţi în maternitate cu BCG, au avut o reacţie hiperergică la tuberculină şi medicul pneumolog, în funcţie de starea de sănătate a copiilor, a indicat chimioprofilaxie. Reacţia hiperlergică nu înseamnă boală. Din cei 11 copii, doar 7 au nevoie de tratament medicamentos cu scop profilactic", a afirmat Militaru.

La finele lunii martie, DSP a anunţat că derulează o anchetă în care sunt incluşi aproape 100 de copii, după ce o elevă a Liceului teoretic "Ion Creangă" care le-a predat cursuri a fost diagnosticată cu TBC.

La începutul acestei săptămâni, Avocatul Poporului a făcut public un comunicat de presă potrivit căruia instituţia s-a sesizat din oficiu în legătură cu acest caz, sesizarea vizând posibila încălcare a art. 34 şi art. 49 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

Potrivit comunicatului, "testele a şase dintre cei şapte copii au ieşit pozitive".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel