EXCLUSIV  Avertisment dur: 70% dintre echipamentele românilor ar putea fi dezactivate de la distanță chiar și mâine

arhivă
arhivă

George-Mădălin Borș, membru Comisia pentru industrii și servicii, Camera Deputaților, a vorbit despre riscurile de securitate asociate echipamentelor utilizate de prosumatori, majoritatea provenind de la un producător chinez interzis în rețelele 5G.

George-Mădălin Borș a anunțat că a fost adoptat un nou regulament privind 5G, care prevede crearea unui registru electronic național al echipamentelor permise în infrastructura de comunicații. Echipamentele vor fi atent verificate și aprobate, iar un anumit producător, care a produs foarte multe din echipamentele utilizate în prezent, este interzis printr-o hotărâre CSAT. 

„Vă dau o veste proastă! Sunt membru al Comisiei de IT din Camera Deputaților. Acum două săptămâni am aprobat un regulament, Regulamentul 5G, care introduce un registru electronic național al echipamentelor care pot face parte din infrastructura de comunicații 5G în această țară.

Acele echipamente sunt auditate, verificate, aprobate, înregistrate în acel registru și sunt instituții foarte multe care trec prin filtru echipamentele acelea și există un producător care este interzis în a fi folosit în rețele 5G. Există inclusiv o hotărâre CSAT în acest sens. Știți că 70% din echipamentele dumneavoastră sunt produse de acel producător?", a spus George-Mădălin Borș.

„Dacă producătorul din China ia hotărârea să oprească din cloud acel invertor?"

Deputatul a atras atenția asupra riscului ca 70% dintre echipamentele folosite de prosumatori să devină nefuncționale, deoarece transmit date într-un cloud din China. El a subliniat că statul ar trebui să reglementeze mai bine această zonă energetică, la fel cum a făcut în domeniul telecomunicațiilor, pentru a preveni situații în care producătorii străini pot bloca accesul la echipamente.

„Am avut o discuție în agendă și zic: „Bun, ce facem? Oamenii nu sunt de vină. Ei au luat de pe piață un produs”. Cred că e mult mai important pentru noi toți să avem lumină decât semnal la telefon și dacă pe semnalul de telefon am venit cu reglementări atât de precise, am lăsat descoperită această zonă de energie. Astăzi, 70% din echipamentele pe care prosumatorii le folosesc își trimit datele într-un cloud din China.

Să facem un exercițiu de imaginație pentru 5 secunde... Mâine, panourile dumneavoastră de pe casă nu mai funcționează. Totul e pus în priză, invertorul merge, dar nu mai funcționează. Aflați din presă peste o zi, două, că acel producător din China a luat hotărârea să oprească din cloud acel invertor. Ce faceți atunci? Vă uitați la stat: „De ce nu m-ai protejat?”, a spus George-Mădălin Borș.

Ce urmează

Acesta a anunțat că a inițiat un amendament care vizează securizarea datelor prosumatorilor. El a propus ca producătorul echipamentelor să stocheze datele în România, soluție care ar putea rezolva o mare parte din problemele actuale din sectorul energetic.

„Vă spun că am inițiat un amendament și cu siguranță nu va rămâne așa. Prin dialog, prin negocieri cu acel producător, cred că esențial ar fi ca acel producător să-și securizeze datele în țară și s-ar putea rezolva o mare parte din problemă vizavi de prosumatori”, a spus George-Mădălin Borș la „Energy Forum Ediția a XIII-a: 2025 - Anul provocărilor în Energie. Energy Forum", organizată de DC Media Group.

Video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel