Autostrada Pitești-Sbiu: CE impune construcția de urgență

Comisia Europeană a acceptat Masterplanul General de Transport (MPGT) pentru dezbatere publică. Documentul urmează să fie făcut public pe 1 octombrie, anunță Ministerul Transporturilor. Bruxellesul a făcut însă și o serie de recomandări, unele dintre acestea vizând realizarea și prioritizarea autostrăzii Sibiu - Pitești în actualul exercițiu financiar.

"Reprezentanții Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial "Transport" 2007-2013 (AM POST) s-au întâlnit în perioada 16-18 septembrie 2014 cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a analiza Varianta finală revizuită a Raportului privind Master Planul General de Transport pe termen scurt, mediu și lung. În cadrul acestei întâlniri, Comisia Europeană a acceptat ca Master Planul General de Transport sa fie supus dezbaterii publice", anunță Ministerul Transporturilor într-un comunicat citat de hotnews.ro.

În aceste condții, MasterPlanul General de Transport, documentul esențial pentru finanțarea europeană a obiectivelor de infrastructură din România în perioada 2014-2020, document care a acumlat o intârziere de aproape un an, va fi făcut public pe data de 1 octombrie 2014, "odată cu prezentarea acestuia în cadrul ședinței Comisiilor reunite de transport ale Parlamentului României".

Autostrăzi 2014-2020. Câți kilometri ar trebui să se facă în această perioadă

Până la organizarea ședințelor publice, reprezentanții Comisiei "au recomandat AMPOST adoptarea unor măsuri precum:

- Îmbunătățirea metodologiei de elaborare a Master Planului, prin adăugarea unor scenarii alternative de testare a proiectelor de transport, care să includă criterii de selecție ce vizează performanța economică, apartenența la rețeaua TEN-T Core, precum și criterii de mediu;

-Revizuirea valorilor estimate pentru fiecare proiect în parte;

- Asumarea reformei feroviare, care presupune punerea accentului pe o rețea feroviară redusă, introducerea serviciilor competitive pentru pasageri, a unui sistem de responsabilizare pentru performanța și a unui program de creștere a eficienței;

- Acordarea unei atenții sporite proiectelor care închid coridoarele europene de transport în actuala perioadă de programare.

Recomandarile transmise de la Bruxelles merg, practic, pe două direcții, scrie sursa citată: realizarea autostrăzilor prioritare în exercițiul 2014-2020 și eficientizarea sistemului feroviar.

Prin recomandările transmise, Comisia Europeana se referă indirect la finalizarea așa-numitului Coridor IV Pan-European prin realizarea autostrăzii Sibiu - Pitești, o autostradă tergiversată de ultimele guverne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel