Augustin Zegrean: ''Legea 304/3004 va avea un efect rău asupra magistraților''

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, a declarat că Legea 304/2004 privind organizarea judiciară va avea un efect rău asupra magistraţilor. Motivul este acela că se va înfiinţa o nouă direcţie în cadrul Parchetului General care să se ocupe de anchetarea acestora şi ca atare ei vor sta cu "această sabie a lui Damocles deasupra capului". 

"Prin intrarea în vigoare a acestei legi, se va înfiinţa o nouă direcţie în cadrul Parchetului General, o direcţie formată din procurori care să se ocupe de anchetarea judecătorilor şi procurorilor. E o nouă sperietoare (...). Aceşti oameni mereu vor trebui să-şi caute de lucru dacă vor fi acolo, ca să-şi justifice existenţa, judecătorii şi procurorii vor fi mereu sub lupa acestor procurori, ceea ce nu o să le creeze o stare prea plăcută şi nu o să fie prea liberi în deciziile pe care le iau (...). Pentru mine e un lucru exagerat, pentru că există deja Parchet, există DNA, există DIICOT, era cine să-i urmărească şi să-i cerceteze în situaţia în care era nevoie de asta, deci nu trebuia să se facă o nouă secţie în Parchetul General care să se ocupe special de procurori şi judecători. Până la urmă, o să facem procurori pentru fiecare profesie (...). Efectul va fi unul rău asupra judecătorilor şi procurorilor, a magistraţilor în general, pentru că tot timpul vor sta cu această sabie a lui Damocles deasupra capului", a spus Zegrean, potrivit Agerpres. 

Potrivit acestuia, Comisia de la Veneţia dorea ca legislaţia noastră să fie acordată cu cea europeană, dar nu are niciun mijloc de a ne obliga. 

"Unii spun că au fost criticate legile (justiţiei - n.r.), cei care le-au făcut spun că au fost lăudate, deci adevărul o fi în altă parte, nu ştiu unde este adevărul, sigur că eu sunt de partea Comisiei de la Veneţia în această confruntare, pentru că acolo sunt oameni cu mare pregătire juridică, oameni care nu sunt interesaţi de ce se întâmplă neapărat în România, cine pe cine judecă, cine pe cine dă în judecată şi cine pe cine reclamă, ei doreau ca legislaţia noastră să fie acordată cu cea europeană, dar dacă noi nu vrem să facem asta, ei nu ne pot obliga. Sunt modalităţile de sancţiune împotriva României prevăzute în tratatul prin care noi am aderat la Consiliul Europei şi la regulile Consiliului Europei, sunt soluţii, dar pentru a se ajunge acolo mai este timp, pentru că am pus Comisia de la Veneţia în situaţie neplăcută, noi am cerut un punct de vedere de la ei şi ce să vezi? Când o să dea ei punctul de vedere final prin octombrie, legile vor fi deja în vigoare. Sigur că opinia lor va rămâne şi legile vor rămâne cu acest stigmat, că au fost declarate neconforme de către Comisia de la Veneţia şi că această comisie a găsit probleme în această legislaţie - legislaţia penală şi legislaţia privind organizarea judecătorească", a afirmat Zegrean. 

În opinia sa, acest aspect nu-i interesează pe aceia care au făcut legile. "Eu i-am auzit spunând că le-a dat dreptate comisia, dar, sigur, vom fi trataţi ca atare pe viitor de instituţiile europene, de cei care sunt acolo şi rolul lor e tocmai să ajute statele membre să-şi acordeze legislaţia cu cea europeană, pentru că, am mai spus-o, nu există niciun motiv ca legislaţia penală din România să fie altfel decât legislaţia penală din oricare alt stat european", a menţionat Zegrean. 

Legile Justiţiei - în aceeaşi situaţie, nu mai există decât calea înţelepciunii

"Vor fi în aceeaşi situaţie. Sigur, am înţeles că preşedintele vrea să sesizeze Curtea Constituţională cu Legea 303 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Dacă Curtea Constituţională va respinge sesizarea şi va spune că e constituţională, ne aflăm peste câteva zile, peste câtva timp în aceeaşi situaţie, preşedintele va fi obligat să o promulge dacă vrea să respecte Constituţia (...). Nu mai există decât calea înţelepciunii", a adăugat Zegrean

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel