Atenţionare de călătorie în Ungaria legată de taxele de drum

MAE a emis o atenţionare de călătorie Ungaria din cauza noilor obligaţii de încărcare a datelor în sistemul de colectare a taxelor de drum.

Şoferii camioanelor care tranzitează Ungaria vor fi obligaţi începând cu 3 februarie să introducă în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO informaţii precum marca, anul fabricaţiei sau certificatul de înmatriculare al vehiculului, în vederea verificării încadrării în norma de poluare, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit unui comunicat transmis luni de MAE, societatea 'National Toll Payment Services' (NTPS) Plc., în cadrul sistemului HU-GO, care oferă posibilitatea de plată a taxei rutiere a autovehiculelor de marfă care depăşesc greutatea maximă admisă de 3,5t, a iniţiat un program de dezvoltare al cărui scop este depistarea încadrărilor necorespunzătoare în categoriile de poluare, ajungându-se astfel la dezvoltarea verificării şi modernizarea încasării taxei rutiere.

Elementele individuale ale programului vor fi introduse în mod continuu şi gradual, măsurile conexe urmând a deveni integrale cel mai curând în a doua jumătate a anului 2019. 'În prima etapă va avea loc încadrarea în baza de date unitară şi verificată a categoriei de poluare a autovehiculelor de marfă, apoi va urma introducerea setării, respectiv verificării automate şi electronice a categoriei de poluare, care va completa metoda de verificare prin oprirea la faţa locului, aplicată de organele desemnate pentru verificarea taxei rutiere', precizează sursa citată. În prezent se realizează etapa de încărcare cu date a programului.

Citește și: Ungaria. Statul de drept, dezbatere în UE. Orban sfidează PE

Date de înregistrare de tip nou

Pe pagina HU-GO.hu toţi utilizatorii au posibilitatea să furnizeze datele de înregistrare de tip nou (marca, anul fabricaţiei, seria şasiului, certificatul de înmatriculare). Începând din 3 februarie, aceste informaţii trebuie furnizate în mod obligatoriu în sistemul HU-GO de către clienţii care înregistrează un autovehicul cu indicativ al unei ţări străine sau care modifică datele unui autovehicul deja înregistrat. Ulterior, încărcarea datelor va trebui realizată în cazul tuturor clienţilor HU-GO ale căror date solicitate nu sunt disponibile în mod corespunzător.

Informaţiile solicitate în decursul încărcării datelor sunt necesare pentru dovedirea corectitudinii încadrării în categoria de poluare. După validarea de către NTPS Plc. a datelor încărcate, cel mai devreme în a doua jumătate a anului, va putea începe în Ungaria verificarea mai intensă, de tip nou, a veridicităţii încadrării în categoria de poluare şi, pe lângă aplicarea amenzii, sistemul HU-GO va corecta în mod automat, cu informarea clientului, categoria de poluare furnizată greşit sau, în cazul clienţilor care îşi îndeplinesc obligaţia de încărcare a datelor, va obliga autovehiculul în discuţie la plata unei taxe rutiere corespunzătoare celei mai nefavorabile categorii de poluare, în concordanţă cu directiva Eurovigneta. În asemenea cazuri, clienţii vor plăti taxa rutieră pentru categoria de poluare cea mai nefavorabilă până când îşi îndeplinesc, în privinţa autovehiculului de marfă în discuţie, obligaţia de încărcare corectă a datelor, a mai arătat MAE. În decursul dezvoltării sistemului, societatea NTPS Plc. oferă transportatorilor în toate cazurile o perioadă de graţie corespunzătoare, precum şi posibilitatea de pregătire pentru cunoaşterea şi aplicarea noilor măsuri şi servicii.

Asistența consulară

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta +3613847689, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Budapesta: +36305356912. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://budapesta.mae.ro, http://www.utinform.hu şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia 'Călătoreşte în siguranţă' (disponibilă gratuit în 'App Store' şi 'Google Play'), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Citește și: Ținutul Secuiesc. Forumul Civic al Românilor cere stoparea instaurării co-suveranității Ungariei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel