Ungaria. Statul de drept, dezbatere în UE. Orban sfidează PE

Darius Muresan / 24 ian 2019 / 16:47 Salveaza PDF Comentarii
Viktor Orban, premierul Ungariei
Descriere foto: Viktor Orban, premierul Ungariei

Guvernul ungar nu va participa la dezbaterea privind situaţia statului de drept în Ungaria, ce se va desfăşura pe 30 ianuarie în Parlamentul European, a anunţat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, informează agenţia MTI. 

Statul de drept este doar ''pretextul pentru a sancţiona Ungaria pentru că a fost prima ţară care şi-a exprimat clar refuzul de primi migranţi'', a susţinut Gulyas în declaraţia dată în faţa presei la scurt timp după ce Comisia Europeană a trecut la a doua fază a procedurii de infringement iniţiată împotriva Ungariei pentru legea de combatere a migraţiei ilegale, căreia guvernul lui Orban îi spune legea ''stop Soros''. 

Comisia Europeană a trimis în luna iulie guvernului de la Budapesta o scrisoare de notificare prin care-l atenţionează că respectiva lege contravine legislaţiei UE, inclusiv din cauza dispoziţiilor ce restrâng accesul migranţilor în zonele de tranzit de la graniţă sau califică drept infracţiuni acţiunile de ajutorare a migranţilor. 

 

Ungaria nu a dat curs solicitărilorDar guvernul ungar nu a dat curs solicitărilor acestei notificări, prin urmare Comisia Europeană îi va trimite o ''opinie motivată'', al doilea pas al procedurii de infringement. Dacă Budapesta nu se conformează într-un termen de două luni, atunci Bruxelles-ul ar putea trimite dosarul Curţii de Justiţie a UE. 

În declaraţia dată joi despre dezbaterea din legislativul european privind statul de drept în Ungaria, şeful de cabinet al premierului Orban a estimat că Parlamentul European şi-a depăşit atribuţiile şi a cerut instituţiilor europene să acţioneze ''în limitele tratatelor''. El s-a referit aici şi la planurile de a se condiţiona accesarea fondurilor europene de o evaluare privind situaţia statului de drept, calificând aceste intenţii drept ''şantaj''.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25