Armata SUA a blocat accesul Internet al unei entităţi cibernetice ruse care a încercat să influenţeze campania electorală premergătoare scrutinului parlamentar american din 2018, afirmă oficiali americani, în ceea ce pare a fi un avertisment că operaţiunile de acest gen nu sunt fără efecte.
Atacul, efectuat de Comandamentul cibernetic al SUA, a vizat Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului, o entitate cu sediul în oraşul rus Sankt-Petersburg deţinută de un om de afaceri rus cunoscut cu legături cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Atacul cibernetic american se înscrie într-o campanie cibernetică ofensivă contra Rusiei, în scopul blocării tentativelor de influenţare a scrutinului din Statele Unite, informează cotidianul The Washington Post.
Declaraţiile despre acest caz au fost făcute sub protecţia anonimatului întrucât este vorba de informaţii clasificate. "Operaţiunea este prima acţiune dură efectuată de Comandamentul cibernetic al SUA pe baza unor informaţii primite de la Agenţia pentru Siguranţă Naţională. Rămâne de văzut dacă impactul asupra entităţii din Sankt-Petersburg va fi de lungă durată. Tacticile Rusiei evoluează, iar unii analişti sunt sceptici privind valoarea pe care această operaţiune o va avea pentru descurajarea fabricii de troli sau a lui Vladimir Putin, care, potrivit oficialilor din serviciile americane, a ordonat o campanie de «influenţare» în anul 2016 pentru a submina încrederea în democraţia americană. De asemenea, oficiali SUA au apreciat că Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului acţionează în numele Kremlinului", comentează cotidianul The Washington Post.
Comandamentul cibernetic din SUA şi Agenţia pentru Siguranţă Naţională (NSA) au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.
Atacul cibernetic care a perturbat Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului (IRA) a avut loc în timpul scrutinului parlamentar desfăşurat în SUA în noiembrie 2018 şi imediat după acesta, pentru a bloca o eventuală campanie pentru dezinformare ce ar fi generat dubii asupra rezultatului.
Începând din anul 2014 până în timpul campaniei electorale prezidenţiale din 2016, Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului (IRA) a încercat să submineze sistemul politic din SUA, potrivit Departamentului american al Justiţiei.
Entitatea rusă este finanţată, conform procurorilor americani, de Yevgeniy Prigozhin, un magnat din Sankt-Petersburg şi un aliat al lui Vladimir Putin. Prigozhin, Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului şi o companie condusă de Prigozhin - Concord Management and Consulting - se numără printre persoanele şi entităţile vizate de ancheta procurorului special Robert Mueller.
Rugat să comenteze acuzaţiile, Yevgeniy Prigozhin a declarat: "Nu pot comenta activităţile Agenţiei de Cercetare în domeniul Internetului, deoarece nu am nicio legătură cu ei".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu