Arsurile prin contactul cu un obiect încins sau prin opărire reprezintă cele mai frecvente accidente casnice. Mulți au tendința de a pune pe locul arsurii tot felul de remedii, însă în cele mai multe cazuri acestea fac mai mult rău decât bine.
Din grabă sau din neatenție oricine se poate alege cu o arsură pe piele. Regula este următoarea: doar arsurile superficiale, care nu depăşesc dimensiunea mâinii celui afectat pot fi tratate la domiciliu.
Arsurile pe suprafețe mari, precum și cele profunde necesită îngrijire medicală de urgenţă pentru evitarea complicaţiilor.
Însă chiar și în cazul arsurilor ușoare este indicat să respecți câteva reguli de îngrijire:
- imediat după producerea arsurii se recomandă plasarea zonei afectate sub jet de apă rece de la robinet, pentru 10 minute, nu mai mult de atât,
- ulterior se recomandă aplicarea de comprese sterile, fără a efectua pansamente care să strângă zona afectată,
- pentru reducerea inflamaţiei poți lua un antiinflamator de tipul ibuprofenului,
- pe locul arsurii se pot utiliza produse (sprayuri, geluri) disponibile în farmacii,
- bășicile nu se sparg, ci se lasă să evolueze singure până la eliminarea excesului de piele.
Ce nu trebuie să pui pe arsură
- Nu se aplică gheaţă pe arsură deoarece poate apărea contracţia vaselor de sânge având drept rezultat întârzierea vindecării arsurii.
- Nu se aplică creme grase sau unguente deoarece acestea astupă porii şi agravează arsura. Aplicarea untului are acelaşi efect nedorit.
- Mierea, iaurtul, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline, cartoful și alte ingrediente din bucătărie aplicate pe o arsură pot determina formarea unei eczeme grave pe locul leziunii şi de aceea nu este indicat să fie utilizate ca şi metode de tratament al arsurilor.
- Dacă rana conţine resturi textile se recomandă ca acestea să fie îndepărtate de către medic.
Atenție!
Dacă arsura se agravează și apar durere intensă, febră sau secreţii purulente se recomandă prezentarea în cel mai scurt timp la medic, pentru a putea preveni pe cât posibil complicaţiile, printre care se numără infecţiile, insuficienţa renală sau şocul septic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News