Armele nucleare pierdute. Nu au fost localizate niciodată

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

SUA a pierdut de-a lungul timpului mai multe arme nucleare. 

Pe 17 ianuarie 1966, în jurul orei 10:30, un pescar spaniol de creveți a văzut un pachet alb deformat căzând din cer și alunecând în tăcere spre Marea Alboran. Avea ceva atârnat dedesubt, deși nu putea desluși ce era. Apoi a fost înghițit de valuri.

În același timp, în satul de pescari din apropiere, Palomares, localnicii s-au uitat la un cer identic și au asistat la o scenă cu totul diferită - două bile de foc uriașe, năvălind spre ei. În câteva secunde, localitatea rurală a fost spulberată, scrie BBC. Clădirile s-au cutremurat. Bucăți reziduale desprinse din focos au tăiat cerul în drumul lor spre pământ. 

De săptămâni întregi, ziarele de pe tot globul au raportat zvonuri despre un accident teribil: două avioane militare americane s-au ciocnit în aer, împrăștiind patru bombe termonucleare B28 în Palomares. Trei dintre acestea au fost recuperați rapid pe uscat, dar una a dispărut în întinderea albastră strălucitoare din sud-est, pierdută pe fundul întinderii  de apă din apropierea a Mării Mediterane. Detonarea acestei bombe ar ajunge la 1,1 megatone, cu puterea explozivă de 1.100.000 de tone de TNT.

Incidentul nu este singular

De fapt, incidentul Palomares nu este singura dată când o armă nucleară a fost pierdută. Au existat cel puțin 32 de astfel de accidente, cele care au implicat aceste dispozitive catastrofal de distructive, din 1950 și până azi. În multe cazuri, armele au fost scăpate din greșeală sau aruncate în timpul unei urgențe, apoi au fost recuperate ulterior. Dar trei bombe americane au dispărut cu totul și sunt încă acolo până astăzi, pândind în mlaștini, câmpuri și oceane.

Multe incidente au avut loc în timpul Războiului Rece. Trecutul nuclear al Uniunii Sovietice este deosebit de tulbure: a adunat un stoc de 45.000 de arme nucleare începând cu 1986. Există cazuri cunoscute în care țara a pierdut bombe nucleare care nu au fost niciodată recuperate, dar spre deosebire de incidentele din SUA, toate au avut loc pe submarine, iar locațiile lor sunt cunoscute, dacă sunt inaccesibile.

Deci, deocamdată, cele trei bombe cu hidrogen pierdute ale SUA și, cel puțin, o serie de torpile sovietice, aparțin oceanului, păstrate ca monumente ale riscurilor războiului nuclear, deși au fost în mare parte uitate. 

Ziua în care SUA s-a bombardat singură cu rachete nucleare

Pe 24 ianuarie, la doar trei zile după ce John. F. Kennedy și-a ținut discursul inaugural ca cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite, un eveniment puțin cunoscut ar fi putut schimba istoria americană în cel mai catastrofal mod imaginabil.

Un accident a făcut ca un bombardier B-52 să se defecteze deasupra unei ferme din Goldsboro, Carolina de Nord, provocând prăbușirea la sol a două bombe nucleare de 3,8 megatone, scrie BBC. Dacă nu ar fi existat un mic întrerupător de siguranță și o cantitate uriașă de noroc, milioane de oameni ar fi putut fi uciși. Accidentele ca acesta sunt cunoscute sub numele de „broken arrows” și s-au întâmplat mult mai des decât ne dăm seama.

În dimineața zilei de 24 ianuarie 1961, un bombardier B-52 care transporta două arme nucleare Mark 39 s-a prăbușit în apropiere de Goldsboro, Carolina de Nord. Aeronava făcea parte dintr-o misiune Strategic Air Command (SAC) concepută pentru a menține un număr semnificativ de bombardiere în aer în orice moment, astfel încât, în cazul unei prime lovituri sovietice, acestea să nu fie deteriorate sau distruse. Operațiunea a necesitat ca aeronava să fie alimentată în aer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel