Anunţarea planului de eliminare a dependenţei UE faţă de energia rusească, amânată din nou de CE

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Comisia Europeană amână din nou anunţarea planului de eliminare a dependenţei faţă de energia rusească.

Comisia Europeană a amânat, pentru a doua oară, anunţarea planului său menit să elimine dependenţa Uniunii Europene faţă de importurile de energie din Rusia, transmite Agerpres, citând Reuters.

Acest program urma să fie prezentat pe 26 martie, dar este acum amânat pentru o dată neprecizată, asupra căreia Comisia Europeană a refuzat să comenteze.

Comisarul european pentru Energie, Dan Jorgensen, a declarat în noiembrie, la o audiere în Parlamentul European, că va prezenta acest plan în primele 100 de zile din mandatul noii Comisii Europene, început pe 1 decembrie, dar această prezentare a fost amânată până în prezent de două ori, data avansată iniţial fiind în februarie.

Obiectivul Uniunii Europene


Uniunea Europeană şi-a stabilit un obiectiv - neobligatoriu pentru statele membre - de a elimina complet importurile de gaze naturale ruseşti până în anul 2027, în contextul deteriorării relaţiilor cu Rusia după invazia în Ucraina. Însă unele state membre nu au reuşit să-şi diversifice substanţial importurile energetice. Mai mult, importurile de gaze ruseşti în UE au crescut anul trecut, după ce scăzuseră în 2023.

În urma invaziei ruse în Ucraina şi a sabotării conductelor Nord Stream, UE a adoptat o politică de reducere a importurilor de gaze naturale ruseşti, care au fost înlocuite parţial de gazele naturale lichefiate (GNL) importate în special din SUA. Aduse cu nave transportatoare de gaz, aceste gaze sunt însă mai costisitoare decât gazele naturale transportate prin conductele existente. Sursa citată menționează astfel că blocul comunitar are nevoie de energie la preţuri reduse pentru a-şi menţine industriile competitive în concurenţa cu rivalii din China şi SUA, unde costurile energiei sunt de câteva ori mai mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel