ANSVSA: Focar de pestă porcină africană în România

ANSVSA
ANSVSA

Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzându-se ulterior şi la o a doua gospodărie, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Focarul a fost înregistrat la porcii din gospodării şi nu în fermă comercială, iar animalele din focar au fost ucise, cele 7 cadavre fiind distruse prin incinerare. Din primele investigaţii întreprinse la faţa locului de către inspectorii DSVSA Satu Mare reiese că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfăşurare, precizează ANSVSA.

"În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie, localizată la periferia municipiului Satu Mare. Investigaţia epidemiologică a relevat existenţa unui focar primar şi a unui focar secundar", se arată în comunicatul ANSVSA. Potrivit sursei citate, în urma confirmării prezenţei virusului pestei porcine africane în ţara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricţii, măsurile care trebuie respectate de România şi perioada pentru care acestea vor fi aplicate. În această zonă, va fi interzisă mişcarea suinelor domestice şi sălbatice, a produselor şi subproduselor, a materialului seminal, ovulelor şi embrionilor provenite de la acestea.

ANSVSA precizează că în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale au fost recoltate probe pentru examene de laborator şi au fost impuse restricţii de mişcare pentru exploataţiile infectate. De asemenea, au fost ucise animalele din focar şi cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare, efectuându-se şi dezinfecţia în cele două gospodării a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare şi a locului de îngropare. Nu în ultimul rând, au fost stabilite zona de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului, precum şi planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii, fiind convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii planului de măsuri specifice pentru controlul bolii.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel