ANM: Vremea pe următoarele două săptămâni în toate regiunile țării

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza pentru următoarele două săptămâni.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În prima săptămână din interval valorile termice se vor situa cu mult peste ceea ce ar trebui să se înregistreze la finalul lunii decembrie. Vor fi mici oscilații de la o zi la alta și se vor înregistra maxime, în medie, de 12...14 grade și minime de 2...4 grade. Din a doua săptămână, temperaturile mai scad, dar vor continua să fie mai mari decât normele specifice perioadei, urmând ca spre finalul intervalului să se apropie de acestea. Astfel vor fi maxime, în medie, la nivelul întregii regiuni, de 4...8 grade și minime de 0...3 grade.

Vor fi precipitații în prima zi a intervalului, apoi va crește din nou probabilitatea de apariție a acestora începând din 30 decembrie.

CRIȘANA

În prima săptămână din interval, valorile termice vor avea oscilații de la o zi la alta, dar se vor menține mai ridicate decât în mod normal în această perioadă. Astfel, media maximelor, la nivelul întregii regiuni, va fi de 9...11 grade, iar a minimelor de 2...4 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni din interval, chiar din 31 decembrie, temperaturile vor mai scădea, dar se vor situa în continuare peste norme, urmând ca spre sfârșitul intervalului să se apropie treptat de ceea ce ar trebui să se înregistreze în prima decadă a lunii ianuarie.

Vor fi posibile precipitații în primele două zile din interval, iar din 29 decembrie, până la finalul intervalului, vor crește din nou condițiile de apariție a precipitațiilor.

TRANSILVANIA

Valorile termice, în special cele diurne, se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei, în prima săptămână din interval. Temperaturile vor avea mici oscilații de la o zi la alta și se vor înregistra maxime, în medie, la nivelul întregii regiuni, de 8...10 grade și minime de -1...0 grade. Apoi, din a doua săptămână a intervalului, până la finalul acesteia, temperaturile vor scădea treptat și vor fi maxime între 2 și 5 grade și minime de -3...-1 grad.

În primele două zile din interval vor fi posibile precipitații slabe și din nou începând din 1 ianuarie.

MARAMUREȘ

Regimul termic va fi caracterizat de valori care se vor situa peste normele specifice perioadei și vor fi oscilații ușoare de la o zi la alta. Se vor înregistra temperaturi maxime, în medie la nivelul întregii regiuni, de 8...11 grade în perioada 25 decembrie – 1 ianuarie și minime de 1...4 grade, urmând ca din 2 ianuarie temperaturile să scadă treptat și să se înregistreze maxime între 2 și 6 grade și minime de -2...0 grade.

Temporar se vor semnala precipitații slabe în primele două zile din interval și vor fi, din nou, posibile precipitații din 30 decembrie.

MOLDOVA

Vremea va fi deosebit de caldă până în data de 2 ianuarie, chiar dacă vor fi ușoare variații termice de la o zi la cealaltă, astfel că temperaturile maxime vor avea medii între 8 și 14 grade, iar cele minime între 2 și 6 grade, apoi va intra într-un proces de răcire ce va conduce la valori, mediate regional, diurne de 4 grade și nocturne de -2 grade.

În prima săptămână de prognoză precipitațiile se vor semnala cu totul izolat, dar există probabilitatea extinderii acestora după data de 1 ianuarie.

DOBROGEA

Valorile termice se vor situa în general cu mult peste mediile multianuale până în data de 1 ianuarie, astfel că maximele vor avea medii între 10 și 16 grade, iar minimele între 2 și 8 grade. Ulterior, vremea va marca un proces de răcire treptată, astfel că regimul termic diurn, mediat regional, se va situa între 6 și 8 grade, iar cel nocturn între 0 și 2 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi în creștere din a doua săptămână de prognoză, iar până atunci acestea vor apărea trecător și izolat.

MUNTENIA

La începutul intervalului de prognoză vremea va fi deosebit de caldă, apoi, deși valorile termice vor scădea ușor, se vor situa în continuare peste mediile caracteristice perioadei, astfel că, până în data de 1 ianuarie, maximele vor avea medii între 12 și 16 grade, iar minimele între 0 și 4 grade. După aceea se va răci treptat, iar regimul termic diurn va ajunge la 6 grade, mediat regional, și cel nocturn la -2 grade.

Precipitațiile vor fi foarte puține în prima săptămână de prognoză, apoi se vor extinde în toată regiunea și se vor intensifica.

OLTENIA

Între 25 și 30 decembrie vremea va fi deosebit de caldă, deși valorile termice vor avea variații ușoare de la o zi la cealaltă și se vor situa, mediat regional, la maxime între 12 și 16 grade și minime între 0 și 4 grade. În intervalul următor se va răci treptat, astfel că mediile valorilor diurne vor ajunge la 6 grade și ale celor nocturne la -2 grade.

Precipitații se vor semnala cu o probabilitate mai mare din data de 2 ianuarie.

LA MUNTE

Vremea va fi neobișnuit de caldă pentru acest anotimp în prima săptămână de prognoză, când mediile temperaturilor maxime vor varia între 4 și 8 grade, iar ale minimelor între -2 și 2 grade. Ulterior se va răci treptat, astfel încât regimul termic diurn, mediat regional, va scădea de la 2 spre -2 grade, iar cel nocturn de la -2 către -6 grade.

În prima săptămână de prognoză precipitațiile vor fi în restrângere semnificativă ca arie și ca intensitate, dar din data de 1 ianuarie va crește probabilitatea extinderii acestora.

Cod portocaliu de vreme rea în mai multe zone din țară, pe 25 decembrie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineață, avertizări meteorologice de cod portocaliu pentru mai multe zone din țară.

Fenomene avertizate: intensificări puternice ale vântului care vor atinge la rafală 90...120 km/h.

Zone vizate: - Zona de munte a județului Covasna , respectiv zona de munte a localităților: Întorsura Buzăului, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Ghelința, Bățani, Cernat, Brețcu, Turia, Barcani, Ojdula, Vâlcele, Boroșneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Belin, Dobârlău, Reci, Hăghig, Micfalău, Bixad, Poian, Aita Mare, Mereni, Malnaș, Moacșa, Estelnic, Comandău;

Interval de valabilitate: 25/12/2023 07:10 25/12/2023 13:00

Fenomene avertizate: vântul va prezenta intensificări puternice care la rafală vor depăși 100...120 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilităţii

Zone vizate: - Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Interval de valabilitate: 25/12/2023 07:15 25/12/2023 12:00

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel