Animalele poartă "conversații" între ele. Studiu

Toate vieţuitoarele - de la elefanţi la broaşte şi până la licurici - doresc "să vorbească" între ele, afirmă cercetătorii din Marea Britanie şi Germania. Conversaţiile între doi parteneri, despre care oamenii de ştiinţă credeau până de curând că reprezintă o caracteristică exclusiv umană, sunt destul de frecvente în rândul animalelor, precizează autorii unui studiu publicat recent în Royal Society B: Biological Sciences, informează Press Association. 

Fluieratul delfinilor, trâmbiţatul pe frecvenţă joasă al elefanţilor, "chiţăitul" de slabă intensitate al şobolanului-cârtiţă-golaş şi "ciocănitul" broaştei africane cu gheare ar putea să nu poată fi niciodată traduse cu exactitate în limbajul oamenilor. 

Dar, potrivit unui nou studiu, care a revizuit o serie de dovezi ştiinţifice mai vechi, toate aceste animale respectă regula "vorbitului pe rând" care există în cadrul conversaţiilor umane. 

Cercetătorii din Marea Britanie şi din Germania au descoperit că procesul de comunicare în rândul animalelor a rămas puţin înţeles de către oameni, în pofida existenţei unor studii care analizează de peste 50 de ani cântecele păsărilor. 

Oamenii de știință nu colaborează în aceste domenii 

Lipsa datelor statistice şi, în mod ironic, slaba comunicare dintre oamenii de ştiinţă au împiedicat până acum realizarea unor comparaţii directe între "conversaţiile" la care participă reprezentanţii unor specii diferite. 

Autorii noului studiu afirmă că sincronizarea reprezintă un element-cheie care caracterizează regula "vorbitului pe rând" în cadrul comunicării, atât în cazul oamenilor, cât şi în cazul animalelor. 

Cum comunică unele animale 

Anumite specii sunt "vorbitori" nerăbdători, întrucât unele specii de păsări aşteaptă mai puţin de 50 de milisecunde înainte de "a răspunde" în timpul unei conversaţii. 

La polul opus, caşaloţii schimbă "răspunsuri" între ei după pauze de aproximativ două secunde. 

Oamenii se află aproximativ la jumătatea acestei scale, făcând de obicei o pauză de 200 de milisecunde înainte de a răspunde în cadrul unei conversaţii la care participă doi parteneri de discuţie. 

În plus, omul nu este singura specie care consideră că întreruperea unei conversaţii reprezintă o acţiune lipsită de politeţe, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel