EXCLUSIV  Anevrismele, cauzate de o problemă de sănătate ignorată de mulți români. Prof. dr. Victor Costache (SANADOR): Vârsta de la care trebuie să faci CT

Anevrismele se pot trata printr-o metodă revoluționară.

Prof. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit la DC Medical și DC News, printre alte subiecte, despre cauzele anevrismelor și cum se pot trata acestea cu o metodă revoluționară pentru pacienți, care a evitat foarte multe operații dificile.

Hipertensiunea este unul dintre factorii anevrismelor. De asemenea, pacienții hipertensivi fac așa-numitele anevrisme disecante, disecții de aortă care și acestea se pot trata endovascular. Practic, introducerea tehnicilor endovasculare în această patologie anevrismală sau a anevrismelor disecante a fost o revoluție pentru pacienți. Au fost evitate foarte multe operații care necesitau incizii foarte largi pentru a aborda un segment lung a aortei.

Și se fac, de cele mai multe ori, printr-o mică incizie la nivelul arterelor femurale sau chiar percutan complet printr-o puncție. Să zicem că dezavantajul acestor proceduri necesită mai multă disciplină din partea pacienților. Pacienții trebuie să realizeze o urmărire postoperatorie foarte disciplinată. Anual, ei trebuie să facă un nou examen computer tomograf”, a spus prof. dr. Victor Costache.

De la ce vârstă ești predispus la anevrisme

”Vreau să vă spun ce îi învăț pe studenții mei din anul 6 de la Medicină. Le spun că ei sunt generația computer tomograf. La examen, când nu știu să răspundă la un subiect la partea de diagnostic, să zică imediat examen computer tomograf. Cu aceasta vor rezolva majoritatea diagnosticelor în medicină, în momentul de față. Ce v-am spus a fost așa ca o glumă, dar care pleacă de la un adevăr. Înainte să așteptăm instalarea unor simptome, de multe ori tardive, este foarte important să ne facem, după vârsta de 40 de ani, un computer tomograf corp întreg.

Care sunt factorii de risc

Iar dacă avem factori de risc, acest examen poate fi făcut recurent. Practic, s-a ajuns la o performanță atât de mare prin aceste examene imagistice încât orice afecțiune, de exemplu cardiovasculară, un anevrism, niște plăgi de colesterol mai mult sau mai puțin avansate, care ar putea să avanseze fără să ne dăm seama și să ne pună în fața unor complicații, vor fi diagnosticate de către examenul computer tomograf.

Foarte multe afecțiuni oncologice vor fi diagnosticate la timp. De aceea salut, de câte ori un spital își achiziționează un aparat computer tomograf cu rezoluție înaltă și introducerea acestor servicii imagistice față de cât mai mulți pacienți. De asemenea, la factori de risc includem antecedentele, familia, părinții, frații, surorile, măsurarea tensiunii, nivelul colesterolului și obiceiurile precum fumatul, sedentarismul”, a mai spus prof. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, la DC Medical și DC News.

Vezi emisiunea integrală aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel