Anestezia generală, cercetătorii au descoperit ce se întâmplă în creier

În timpul anesteziei generale, pierderea stării de conștiență survine din cauza unui „ambuteiaj” al informațiilor în creier. Aceasta este descoperirea cercetătorilor francezi care au analizat impactul acestui act medical asupra creierului. 

Cum se explică faptul că în timpul anesteziei generale, pacientul este total inconștient, iar la sfârșitul operației nu își amintește absolut nimic? O echipă franceză de la Inserm, Universitățile Versailles Saint-Quentin en Yvelines, Paris Sud/Paris Saclay și Paris Descartes, precum și de la Spitalul Foch a reușit să decripteze fenomenul pierderii conștienței sub anestezie generală. 

Rezultatele au fost publicate pe 20 iulie, în revista Anesthesiology. 

Anestezia generală, ambuteiajul din creier

Sub efectul anesteziei generale, informațiile care circulă în mod liber în creier se blochează, provocând pierderea conștienței. Cercetătorii utilizează un termen preluat din traficul rutier: „ambuteiaj”. 

„Pentru a înțelege mai bine descoperirea, imaginați-vă creierul ca și cum ar fi planeta noastră, iar RMN-ul un satelit care monitorizează axele rutiere. Am constatat că în stare de conștiență, rețeaua rutieră este fluidă și flexibilă, pe toate axele rutiere, inclusiv cele secundare se desfășoară o bună circulație a informațiilor și fexibilitate în gestionarea lor. În schimb, în cazul anesteziei generale rămâne funcțională doar rețeaua principală, dar nu permite nici o bună flexibilitate și nici repartiția fluxului informațional, generând un fel de ambuteiaj”, explică pe site-ul Inserm unul dintre coordonatorii studiului, Bechir Jarraya. 

Anestezia generală are un efect care echivalează cu un fel de rigiditate a fluxului informațional la nivelul creierului. Activitatea cerebrală este menținută, însă doar la nivelul conexiunilor anatomice vitale. Creierul nu mai are posibilitatea să genereze un flux de informații mai flexibile, indică studiul. 

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au efectuat anestezie generală în cazul primatelor, monitorizând creierului după un protocol asemănător celui practicat în timpul operațiilor la oameni. Activitatea cerebrală a fost înregistrată prin RMN și electroencefalogramă. 

Această descoperire este extrem de utilă pentru optimizarea tehnicilor de anestezie generală, astfel încât efectele adverse post-operatorii să fie minime. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel