Ana Blandiana: „Pata respingerii lui Cărtărescu va rămâne pe obrazul Academiei Române”. Critici și acuzații de naționalism extremist

Decizia Academiei Române de a-l respinge pe Mircea Cărtărescu ca membru a provocat reacții dure din partea intelectualilor și a publicului larg.

Deși propunerea a fost susținută unanim de Secția de Filologie, scriitorul nu a obținut cele 74 de voturi necesare, oprindu-se la 73, ceea ce a stârnit indignare și critici virulente.

Ana Blandiana: „O pată de neșters pe obrazul Academiei”

Reputata scriitoare Ana Blandiana a catalogat votul ca fiind „o revărsare de ură, invidie și frustrări”, subliniind că această decizie afectează grav credibilitatea Academiei Române. „Primit sau nu în Academie, Cărtărescu rămâne același scriitor, dar pata respingerii lui de pe imaginea Academiei, nu se va șterge.”, a declarat aceasta.

Scriitoarea a făcut și o paralelă cu experiențele sale din trecut, când a fost ținta unor atacuri asemănătoare, subliniind că această respingere arată o problemă profundă a instituției.

Aceasta a continuat: "Acum însă nu este vorba de mine și, oricât ar părea de ciudat, nu este vorba nici de Cărtărescu. Este vorba de Academia Română, de faptul că propunerea de a fi primit în Academie unul dintre cei mai cunoscuți scriitori în viață, votat în unanimitate de secția de specialitate, a putut declanșa sub această cupolă un val de însemnătăți de o asemenea violență.”

Acuzații de naționalism extremist

Poetul și profesorul Radu Vancu a mers și mai departe, susținând că „Academia Română este dominată de un naționalism extremist”, explicând că votul împotriva lui Cărtărescu ar fi fost influențat de opiniile acestuia despre Eminescu și Cioran. „A fost acuzat că denigrează valori naționale, dar ceea ce a spus sunt adevăruri istorice dovedite”, a afirmat Vancu.

Acesta a evidențiat și alte cazuri similare, în care figuri marcante ale culturii românești au fost marginalizate de instituție pe criterii ideologice sau personale. „Este o tendință periculoasă care afectează prestigiul Academiei și limitează recunoașterea internațională a culturii românești”, a subliniat Vancu.

„Ar trebui să fie obligatoriu ca dezbaterile Academiei Române privind admiterea noilor membri să fie publice. Nu votul – acela să fie secret, cum e normal. Ci dezbaterile, cum zic. Fiindcă altfel ajungem la situații precum cea privindu-l pe Mircea Cărtărescu: cel mai important scriitor român contemporan e respins din cea mai importantă instituție de consacrare culturală & academică a României. Iar ce e și mai grav nu e doar respingerea în sine – oricum scandaloasă. Chiar mai oribil e că, din câte se spune, argumentele împotriva lui Cărtărescu au fost că i-ar denigra pe Eminescu & Cioran, întrucât ar fi afirmat că cel dintâi a fost antisemit – iar cel de-al doilea legionar. Chestiuni evident adevărate, probate & răsprobate istoric – dar, se pare, intolerabile într-o Academie în care adevărul nu mai contează.”

În urma acestui episod, comunitatea literară și o mare parte a publicului așteaptă reacții oficiale din partea Academiei Române. Se vehiculează deja ideea unei scrisori deschise semnate de intelectuali de prestigiu, prin care se cere o reformă profundă a instituției.

În timp ce sprijinul pentru Mircea Cărtărescu rămâne solid, această controversă readuce în discuție probleme mai vechi legate de criteriile și influențele din cadrul prestigioasei instituții. Criticii susțin că este necesară o reevaluare a modului în care sunt selectați membrii Academiei, pentru a evita astfel de situații în viitor.

Ana Blandiana a primit premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel