Alunecare de proporții pe traseul Autostrăzii Transilvania, între Nădășelu și Zimbor / VIDEO+FOTO

Alunecare de proporții pe traseul Autostrăzii Transilvania, între Nădășelu și Zimbor  /  Sursă foto: Captură YouTube
Alunecare de proporții pe traseul Autostrăzii Transilvania, între Nădășelu și Zimbor / Sursă foto: Captură YouTube

O alunecare de teren a avut loc pe traseul Autostrăzii Transilvania.

O alunecare de teren a avut loc pe Autostrada Transilvania, mai exact între localitățile Nădășelu și Zimbor. Imaginile au fost postate pe Facebook de Asociația Pro Infrastructura și arată rupturi mari de versanți, solul deplasându-se chiar pe traseul autostrăzii.

„Déjà-vu pe #AutostradaTransilvania între Nădășelu și Zimbor: o alunecare masivă la km 11+300 și numeroase zone cu sol instabil care au dat bătăi de cap și constructorilor anteriori - Bechtel a sărit peste acest tronson și a început lucrările dincolo de Suplacu de Barcău spre graniță și Maltauro căruia i s-a reziliat contractul înainte de a pune o cupă de excavator în teren după ce a cerut costuri suplimentare imense.

Actualul antreprenor general, UMB, în ciuda mobilizării excepționale, nu scapă de problemele majore de consolidare, iar execuția în aceste zone cu instabilitate este fie blocată (ca în cazul alunecării despre care vă vorbim astăzi), fie înregistrează întârzieri și, desigur, costuri în plus.

Deși constructorul actual depune toate eforturile pentru consolidarea versanților, soluțiile aplicate până acum nu par a avea rezultate favorabile. Experți desemnați de UMB și de CNAIR caută împreună soluții, luându-se în calcul inclusiv schimbarea traseului.“, au scris cei de la Asociația Pro Infrastructura pe Facebook.

Autostrăzi blocate din cauza gândacului cafeniu sau a urşilor. Se cere echilibru între ONG-uri şi instituţii publice. "Studii comandate, cu rezultat ştiut. Lucruri duse spre absurd"

Deak Gyorgy, directorul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Protecţia Mediului din România, trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa unui echilibru între instituţiile publice din România şi ONG-uri, mai ales pe proiecte care vizează dezvoltarea României.

"ONG-urile au intervenit, au blocat construcţia de autostrăzi pentru protejarea gândacului cafeniu. Nu auzisem de el până atunci. E bine că se preocupă cineva de soarta lui blocând dezvoltarea României. Aţi fost solicitaţi? Vreo instituţie de cercetare a aflat câţi gândaci sunt, câţi cafenii?", a întrebat Val Vâlcu. 

"Aici e greşeala ministerului Transporturilor, dacă discutăm despre acest subiect. Pentru că ministrul Georgescu, care a fost la Cercetare şi despre care consider că a făcut lucruri foarte bune, a mers şi a oferit la toate ministerele de atunci posibilitatea evitării infringementului, prin implicarea entităţilor de cercetare în rezolvarea problemelor de acest fel. Spre exemplu, când faci studiul de fezabilitate, ştii că ai nişte probleme. Nu e mai bine să previi? Să faci studiu, să vezi unde sunt probleme cu gândacul acesta", a replicat Deak Gyorgy. 

"Dar cineva clamează că există acest gândac, şi e cum a fost acea situaţie cu urşii care au blocat nu ştiu cât timp autostrada. Localnicii spun că nu a trecut niciun urs pe acolo. Nu trebuie să certifice o instituţie de cercetare asta? Cum stabileşti când a trecut ultimul urs pe acolo?", a punctat Vâlcu. 

"De aceea a fost propusă colaborarea cu institutele de cercetare. Când un ONG susţine un lucru, verifică. E adevărat sau nu? Şi îţi asumi. Asta trebuie să facă institutul, să îşi asume ce face! Obligativitatea celui care face studiul de fezabilitate este să îşi facă toate evaluările", a mai spus directorul ICDPM (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel