Peste 100 de kilograme de cocaină au fost recuperate de pe plajă după ce valurile le-au adus la țărm. Grav este faptul că nu se știe care a fost cantitatea totală transportată în cele două bărci folosite de traficanți.
Poliţiştii şi jandarmii, sub coordonarea DIICOT, au găsit şi ridicat, vineri şi sâmbătă, peste 130 de kilograme de droguri pe plajele de pe litoralul românesc, anunţă Poliţia Română. Căutările continuă şi duminică. În cele două zile de căutări, anchetatorii au recuperat 131 de kilograme de droguri pe litoralul Mării Negre.
Pe 29 martie 2019, procurorii DIICOT au adus la sediul central din Capitală saci întregi de cocaină găsiţi într-o şalupă din Delta Dunarii, drogurile având o valoare estimată pe piaţă de 300 de milioane de euro. Anchetatorii au fost sesizaţi după ce, pe raza unei localităţi din judeţul Tulcea, dintr-o dubiţă înmatriculată în România a căzut un pachet ambalat conţinând un kilogram de cocaină, cu puritate de 90%.
Apoi ancheta poliţiştilor şi a procurorilor a dus la descoperirea a aproape o tonă de cocaină, în interiorul unei bărci de pe malul Mării Negre, în Sfântu Gheorghe. Întreaga captură de cocaină avea o puritate de 90%, anunţa atunci procurorul-şef DIICOT Felix Bănilă, care preciza că, pe piaţa drogurilor, la momentul vânzării, această cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanţe.
Drogurile proveneau din America de Sud şi au fost transportate în România pe cale maritimă. Așa se face că, plaja acum este scormonită atât de autorități, cât și de membrii ai lumii interlope. Aceleași surse au afirmat că anchetatorii iau în calcul și posiblitatea ca cele două ambarcațiuni să fi fost lansate la apă, în larg, dintr-un vapor aflat în deplasare spre un port din est-ul Mării Negre.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru DC Newscă traficanții erau foarte bine echipați. Sacii cu droguri aveau monitorizare GPS pentru a fi recuperați în cazul în care ar fi fost surprinși de autorități. Se pare că nu ar fi fost vorba doar despre o barcă, ci două. Cea din urmă s-ar fi scufundat, iar drogurile care apar acum la suprafață ar fi din cea de a doua ambarcațiune și nu din prima deși au același logo cât și aceeași puritate. Deocamdată nu se știe cu exactitate locul în care s-a scufundat a doua barcă, iar curenții marini pot duce drogurile și în Bulgaria. Poliția de Frontieră dispune de un sistem de monitorizare a traficului maritim, atât radar cât și video. Sistemul SCOMAR asigură monitorizarea permanentă a traficului la Marea Neagră prin folosirea echipamentelor radar, echipamentelor optoelectronice de supraveghere, navelor, aparatelor de zbor și vehiculelor de patrulare, precum și a altor elemente în zona, furnizând o imagine tactică a suprafeței apei, a activității aeriene și a situației terestre în următoarele zone:
- a apelor teritoriale maritime (până la 12 mile marine);
- a zonei contigue (până la 24 mile marine);
- a zonei economice exclusive (până la 100 mile marine);
- afrontierei de uscat (în zona de competență de 30 km de la frontieră în interiorul teritoriului).
Vezi și: Drogurile aduse la mal de valuri au declanșat în lumea interlopă operațiunea "Mâncarea din Alge"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu