Alistar şi Chelariu, reprezentanţii societăţii civile în CSM, interzişi la şedinţe. "Este revoltător. Nu poate fi un argument"

Victor Alistar şi Romeu Chelariu, membrii aleși ai CSM - reprezentanți ai societății civile, au reacţionat după ce au fost interziși la ședințele CSM. 

"Subsemnații Victor ALISTAR şi Romeu CHELARIU, membrii aleși ai CSM - reprezentanți ai societății civile, informăm opinia publică cu privire la un fapt deosebit de grav petrecut astăzi la ședința Comisiei 1 legislație şi cooperare instituțională, când a fost cenzurată participarea noastră  la dezbaterile privind punctele înscrise pe ordinea de zi.

Menționăm că acest fapt s-a petrecut în condițiile în care vineri ne-a fost comunicată Hotărârea Secției pentru judecători nr. 217/2021 care a stabilit componența pe baza opțiunilor judecătorilor şi desemnarea coordonatorului în persoana doamnei judecător Andrea-Annamaria Chiş şi în care față de situația anterioară s-a mai prevăzut că putem participa pe baza interesului nostru.

Menționăm că în conformitate cu hotărârea 217/2021 am exprimat interesul de a participa la ședințele Comisiilor pregătitoare, astfel încât să participăm la toate comisiile pe tematicile privind Comisia 1 şi 2, punând astfel în aplicare elementul suplimentar  adăugat la condițiile statuate de art. 531 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", au transmis cei doi printr-un comunicat de presă.

"Este revoltător. Nu poate fi un argument"

"În concret ni s-a refuzat participarea la ședință în contra prevederilor legale, ale regulamentului şi chiar ale hotărârii 217/2021 (despre care mai mulți membri au spus că ea nu a avut ca obiect cenzurarea participării şi nu a făcut obiectul buletinului de vot, o asemenea condiționare de natură a schimba realitatea juridică şi practica instituțională din anii anteriori unde am făcut parte din comisii fără restricție).

Argumentul că nici la Comisiile pregătitoare pentru Secția de procurori nu suntem invitați este revoltător atâta vreme cât o practică neconformă în acest sens nu poate să fie un argument pentru judecători de a nesocoti atât litera cât şi spiritul legii. Pe de alta parte instanțele judecătoreşti sunt singurele competente să soluționeze litigiile în toate materiile, inclusiv cea penală. În lumina art. 126 (1) din Constituție „Justiția se realizează prin Înalta Curte de Casație si Justiție şi prin celelalte instanțe judecătoreşti stabilite de lege.”

Rolul celor doi membri aleși ai CSM reprezentanți ai societății (indiferent cine sunt aceștia, şi care vor fi cei aleși anul viitor pentru un alt mandat de 6 ani) este acela de a asigura input pentru deciziile de administrare a justiţiei, de a avea rol de factor de transparență şi pentru a fi observatori ai faptului că nu se iau decizii arbitrare şi cu opacitate", au mai arătat cei doi membri CSM.

Legea le dă dreptate 

"Regulamentul CSM – HCSM nr. 1083/2018

Art. 53 - (1) Comisiile sunt formate din membri ai Secției pentru judecători. La lucrările comisiilor pot participa şi membrii aleși ai Consiliului, reprezentanți ai societății civile", se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel