Alimente dăunătoare pentru dinți. Principalii vinovați de apariția cariilor

dinti
dinti

Dulciurile și băuturile carbogazoase nu sunt singurele alimente dăunătoare pentru dinți, o mulțime de alte alimente pe care le consumăm zilnic sunt pe lista principalilor vinovați pentru apariția cariilor. 

Deși sunt benefice pentru sănătate, unele alimente pot fi dăunătoare pentru dantură fie prin substanțele colorante din compoziția lor și care pătează dinții, fie prin conținutul lor bogat în acizi sau în substanțe care pot fi degradate de bacteriile din gură în acizi (zaharurile). Aceștia scot calciul din smalțul dentar, producând caria dentară, semnalează dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, care în continuare care sunt inamicii mai puțin cunoscuți ai sănătății orale.

Fructe, legume colorate și sucuri de fructe

Roșii, citrice, afine, sfeclă și alte fructe și legume intens colorate, prin conținutul de pigmenți puternici, pătează dinții, iar prin conținutul de acizi demineralizează smalțul dentar.

„Portocalele, grapefruitul și lămâile sunt gustoase atât consumate ca atare, cât și sub formă de sucuri, fiind totodată și surse bogate de vitamina C. Din păcate, conținutul lor acid poate eroda smalțul, făcând dinții mai vulnerabili. Pentru a ne bucura de gustul lor și a beneficia de o doză de antioxidanți și vitamine, este recomandat să le consumăm moderat, după care să clătim gura cu apă”, recomandă dr. Mihaela Dan.

Fructe uscate

Prin deshidratare, acestea devin lipicioase și foarte concentrate în zaharuri, combinația preferată de bacterii. Același efect îl au toate alimentele aderente de dinți: jeleuri, biscuiți etc.

Cafeaua, vinul, ceaiul

Toate aceste băuturi conțin substanțe benefice organismului, dar pătează dinții încet-încet. „În forma lor naturală, cafeaua și ceaiul au amândouă beneficii dovedite pentru sănătate. Din păcate, ele pot să usuce cavitatea bucală și să păteze dinții, favorizând apariția cariilor dacă sunt îndulcite cu zahăr. Atunci când le consumăm este recomandat să bem multă apă și să ne bucurăm de ele așa cum sunt, fără îndulcitori”, spune specialistul ortodont.

Murăturile în oțet și dressingul pentru salată

Murăturile, cele în oțet mai mult decât cele fermentate natural, sunt extrem de agresive cu smalțul dentar, pe care îl demineralizează din cauza conținutului mare de acizi. Dressingurile pentru salată nu sunt nici ele mai puțin agresive cu dantura: de cele mai multe ori sunt pe bază de oțet sau lămâie, ambele acide, și atacă smalțul dentar.

Bauturile acidulate și cele pentru sportivi

Atât prin conținutul mare de zahăr, dar mai ales prin conținutul de acizi (citric, carbonic, fosforic) acestea au același efect devastator asupra smalțului dentar, mai ales dacă sunt consumate încet, înghițitură după înghițitură. „Când aceste băuturi sunt savurate pe o perioadă mai lungă de timp, bacteriile folosesc zahărul pentru a produce acizi ce atacă smalțul dentar. Majoritatea băuturilor răcoritoare carbogazoase, inclusiv cele dietetice, au același efect și, prin urmare, sunt dăunătoare pentru dinți. Cele care conțin și cofeină pot provoca uscarea cavității bucale”, explică medicul ortodont.

Alcoolul

Alcoolul cauzează deshidratarea și uscăciunea gurii, iar persoanele care îl consumă excesiv pot descoperi că fluxul de salivă este redus în timp, ceea ce poate duce la formarea de carii dentare și alte infecții orale, cum ar fi gingivita. Consumul în exces de alcool crește și riscul de apariție a cancerului oral. „Consumat în exces, alcoolul reprezintă o amenințare pentru dantură și pentru sănătate la modul general. Un pahar de vin cu ocazia unui moment special nu este însă un pericol, fiind recomandat totuși să clătim gura cu apă după”, recomandă dr. Mihaela Dan.

Pâinea albă

Aceasta rămâne printre dinți și conține foarte mult amidon, pe care enzimele din compoziția pâinii și a salivei încep să o descompună în zahăr, asigurând o sursă constantă de hrană pentru bacterii și favorizând acumularea plăcii bacteriene, producătoare de carii și gingivită.

Popcornul

Foarte bun pentru a fi savurat la un film, popcornul poate rămâne blocat între dinți, de unde trebuie scos cât mai curând. „Foarte important este să folosim ața dentară și nu scobitoarea pentru acest lucru, deoarece cea din urmă rănește gingia, producând retracții gingivale, și favorizează apariția pungilor parodontale”, atenționează dr. Mihaela Dan.

Recomandări

Consumă cu moderație aceste alimente dăunătoare pentru dinti și respectă o igienă orală riguroasă, astfel încât să-ți păstrezi zâmbetul frumos și sănătos cât mai multă vreme.

Mare atenție: periajul dinților imediat după consumarea unor alimente sau băuturi cu un nivel mai ridicat de acizi nu este întotdeauna recomandat deoarece dinții sunt mai poroși și fragili imediat după expunerea la aciditate. Cel mai bine este sa clătim cu apă și să treacă o scurtă perioadă de timp înainte de periaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel