Pentru a controla nivelul de acid uric este necesar să urmezi o dietă specifică și să eviți alimentele ce pot favoriza această problemă, cu care se confruntă frecvent persoanele predispuse la gută sau artrită.
Acidul uric rezultă în urma degradării metabolice a proteinelor, mai ales a purinelor. Acidul uric, odată ce ajunge în sânge după toate etapele de metabolizare a proteinelor, este filtrat de către rinichi, apoi eliminat prin urină într-o proporţie care să menţină uricemia (acidul uric din sânge) într-o proporţie normală.
Când eliminarea renală este insuficientă – boli de sânge, renale, boli enzimatice ereditare, tratament cu hidrocortizon, toxicoza gravidică, insuficienţa renală cronică, intoxicaţie cu plumb – apare hiperuricemia.
Acidul uric în exces în sânge începe să se acumuleze sub formă de micro-cristale de urat ce se depun la nivelul articulaţiilor, declanşând guta (boală specifică omului), sau încarcă aparatul renal, producând litiaza urinară.
Acumularea acidului uric în articulații produce inflamații și durere, în special la nivelul degetelor și al articulației gleznelor.
Simptome ale nivelului crescut de acid uric
Dacă nivelul de acid uric atinge cote alarmante, cele mai comune simptome sunt:
- Dureri ale degetelor mari de la picioare
- Inflamații și dureri la nivelul articulațiilor
- Dificultăți la urinare
- Puls accelerat
- Dureri de genunchi
- Monturi
- Pietre la rinichi
- Oboseală
O vizită la medic este esențială pentru a obține tratamentul corect și indicațiile în ceea ce privește dieta corespunzătoare.
Dacă te confrunți cu aceste probleme trebuie să știi că alimentația este o parte importantă a tratamentului. Iată ce alimente cresc nivelul acidului uric.
Fructe de mare
Fructele de mare sunt alimente bogate în purine, motiv pentru care ar fi bine să le eviți dacă ai probleme cu concentrațiile crescute de acid uric. Ar trebui să consumi doar ocazional crab, creveți, scoici, stridii sau midii.
Nu contează dacă sunt proaspete sau conservate, fructele de mare își păstrează proprietățile chiar dacă sunt gătite, așadar nu poți elimina acidul uric prin fierbere sau prăjire.
Carne roșie
Pe lista de alimente care cresc nivelul acidului uric se află și carnea roșie, cea mai vinovată de apariția și persistența acestei afecțiuni. Carnea roșie ar trebui eliminată complet din dietă și înlocuită cu variante mai sănătoase, cum ar fi carnea de pui sau de curcan.
Mușchiul de porc sau de vită conține o cantitate foarte mare de purine, la fel și preparatele cu multă grăsime, carnea tocată, ficatul sau alte organe.
Unele legume
Chiar dacă pare greu de crezut, există și câteva legume pe care ar trebui să le eviți: sparanghel, ciuperci, conopidă, spanac, ridichi sau praz.
Dulciurile
Dulciurile procesate, prăjiturile și bomboanele, a căror concentrație de zahăr este foarte mare îți vor înrăutăți boala. Răcoritoarele carbogazoase și sucurile de fructe din comerț au în compoziție sirop de porumb, care stimulează producția de acid uric.
Atenție la alcool!
Berea este cea mai dăunătoare când vine vorba de alimente care cresc nivelul acidului uric, chiar mai mult decât carnea roșie sau fructele de mare. Aceasta deoarece, pe lângă accelerarea secreției acestui compus, berea îl face și mult mai greu de eliminat. Experții susțin că ar trebui să înlocuiești berea cu un pahar de vin alb, mai ales dacă suferi de gută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News