ALERTĂ: Atenție la propunerile de angajare și investiții rapide care te trimit pe TELEGRAM

Alertă de scam prin anunțuri de angajare venite pe serviciile de mesagerie (pexels)
Alertă de scam prin anunțuri de angajare venite pe serviciile de mesagerie (pexels)

Utilizatori de servicii Whatsapp au primit mesaje de răspuns la ”aplicațiile” pentru joburi, mesaje care i-au direcționat spre un ”canal” Telegram. 

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă cu privire la propunerile de angajare sau de investiții ce promit câștiguri rapide venite prin aplicațiile de mesagerie sau SMS, notează Mediafax. 

Potrivit DNSC, unii utilizatori din România au început să primească mesaje de tipul: ”Bună, ați fost selectat pentru un job part-time/full-time. mai mult de 900 de zile. acceptă acest post vacant. ”.

Mesajul trimis are și un link care, odată accesat, redirecționează utilizatorul către aplicația de mesagerie WhatsApp și deschide o conversație cu infractorii cibernetici din spatele acelui contact, susțin specialiștii.

”În urma conversației avute, aflăm că putem câștiga bani rapid prin obținerea de comisioane din menite să <crească datele de vânzări> ale unor comercianți cunoscuți la nivel internațional. Potențiala victimă este invitată apoi să-și facă un cont pe un site, unde trebuie să furnizeze date cu caracter personal, apoi este redirecționată către un canal de Telegram, unde i explică pas cu pas ce trebuie să facă. Canalul de Telegram are deja un număr impresionant de urmăritori (aproape 50.000). În cele din urmă, din conversațiile existente pe acest canal de Telegram se observă promovarea unui sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi `clienți`, la care se adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar de date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori”, au transmis reprezentanții DNSC.

DNSC, de la analiză la luare de măsuri

Altfel, echipa DNSC a precizat că va analiza în continuare acest tip de scam, mai mult, că va lua măsurile necesare în acest caz. Totodată, specialiștii recomandă utilizatorilor să evite accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase și să evite furnizarea de date sensibile - date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.

”Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența ei pe canalele oficiale de comunicare ale companiei în cauză! De cele mai multe ori atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputație pentru a păcăli utilizatorii, astfel că trebuie să fiți atenți la domeniul site-ului vizitat. Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii. Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la 1911 sau pe mail”, au mai transmis specialiștii DNSC.

Vezi și: Funcţiile ascunse ale Whatsapp. Le ştiai?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel