Alegeri în Bulgaria. Rezultatele exit-poll

Protest în fața Bisericii Ruse din Sofia, în timp ce o slujbă avea loc în interior: Opriţi-l pe Putin - Video  / Foto: Pexels, de Nadejda Bostanova
Protest în fața Bisericii Ruse din Sofia, în timp ce o slujbă avea loc în interior: Opriţi-l pe Putin - Video / Foto: Pexels, de Nadejda Bostanova

Vezi în articol care sunt rezultatele exit-poll ale alegerilor legislative din Bulgaria.

Partidul conservator al fostului premier bulgar Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, potrivit sondajelor publicate la ieşirea de la urne, informează Agerpres, citând AFP şi Reuters. Totuși, acesta însă ar putea avea mai probleme în a găsi parteneri pentru a guverna.

Partidul lui Borisov, GERB, este creditat cu circa 25% din voturi, fiind urmat de formaţiunea rivalului său centrist Kiril Petkov, "Continuăm Schimbarea", care ar fi întrunit în jur de 19% din voturi, potrivit mai multor exit-polluri.

Este a patra oară în numai 18 luni când bulgarii au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege Parlamentul - o perioadă de instabilitate politică fără precedent după căderea comunismului în 1989.

Rata de participare la vot



De data aceasta, bulgarii au ieşit fără prea mare convingere - rata de participare a fost una istoric scăzută (25% la orele locale 16:00), la fel ca în noiembrie 2021 - şi într-o atmosferă sumbră, odată cu apropierea unei ierni umbrite de creşterea preţurilor şi de războiul din Ucraina.

În timp ce problema corupţiei endemice a ocupat dezbaterile în timpul fostelor alegeri legislative, insecuritatea economică a dominat de data aceasta campania, în condiţiile în care inflaţia a ajuns la 20% în Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE.

Însă imaginea lui Boiko Borisov este una pătată, puternic afectată de manifestaţiile în masă împotriva corupţiei care au avut loc în vara lui 2020. Borisov este izolat în cadrul clasei politice şi riscă să aibă dificultăţi în a găsi un partener de guvernare, subliniază analiştii.

Duminică, Borisov a îndemnat din nou alţi politicieni la o atitudine rezonabilă, declarându-se deschis tuturor celor care apără "locul Bulgariei în UE şi NATO".

Kiril Petkov a refuzat deja orice alianţă cu cel care în opinia sa întrupează "trecutul corupt" al Bulgariei.

Soluții pentru un guvern



Împreună cu cei doi aliaţi ai săi, socialiştii (11%) şi Bulgaria Democratică (8%), partidul lui Petkov nu va avea destul deputaţi pentru a forma un guvern, estimează directoarea Institutului Alpha Research, Boriana Dimitrova. Ea anticipează "lungi negocieri" şi nu se declară optimistă cu privire la perspectiva unei coaliţii stabile în Bulgaria, atât de "fragmentat" este Parlamentul.

GERB ar mai avea posibilitatea să se alieze cu partidul minorităţii turce MDL (între 12 şi 14% din voturi), sau chiar cu formaţiunea Vazrajdane (Renaşterea), ultra-naţionalistă şi apropiată Kremlinului (10%).

"O coaliţie este matematic posibilă, însă social inacceptabilă", din cauza puternicelor divergenţe între aceste trei forţe, subliniază Dimitrova.

Cu toate acestea, există o urgenţă, pentru că aceste crize în serie blochează reformele, frânează creşterea şi accelerează exodul tinerilor din Bulgaria, care a pierdut deja 10% din populaţia sa în ultimul deceniu.

Cu cât s-a vândut un vot la alegerile din Bulgaria. Ministerul de interne a dat suma exactă

Preţul unui vot cumpărat este de aproximativ 100 de leva (circa 50 de euro), a declarat pentru Nova TV secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne de la Sofia, Stanimir Stanev. La alegerile anterioare au fost menţionate sume diferite, dar cel mai des a fost vehiculată suma de 50 de leva per vot. Inflaţia ridicată a afectat, se pare, şi această piaţă.

Ofiţerul superior de poliţie a vorbit şi despre una dintre cele mai frecvent utilizate scheme pentru cumpărarea în masă de voturi - firme care sunt apropiate de primării şi care au atribuite diferite activităţi de construcţii, generează profit şi o parte din acesta este alocat pentru cumpărarea de voturi. Majoritatea primăriilor din Bulgaria sunt controlate de GERB şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi.

Poliţia a întreprins acţiuni împotriva cumpărării de voturi, din data de 19 august, susţine Stanev. Până în prezent, sunt înregistrate 449 de infracţiuni, au fost deschise 194 de dosare penale. Joi va fi lansată operaţiunea naţională care are legătură directă cu alegerile parlamentare. În urmă cu o săptămână, liderii listelor Partidului Socialist Bulgar din nord-vestul Bulgariei au trimis o scrisoare deschisă ministrului afacerilor interne, Ivan Demerjhiev, în legătură cu cumpărarea de voturi. Ei susţin că există dovezi "de pregătire brutală, neascunsă şi evientă a listelor electorale, distribuire a banilor şi "distribuire a teritoriilor".

Scrisoarea semnalează că, în ciuda sesizării structurilor regionale ale MAI din Bulgaria, există date "cu privire la o inadmisibilă inacţiune până în prezent în cazul acţiunilor ilegale vizibile şi publice de cumpărare de voturi pentru anumite partide - pe teritoriul regiunilor menţionate - acestea sunt GERB şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi", scrie Rador. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel