Ai aplicat „rapid” la job și nu primești răspuns? Este posibil să fii victima unei escrocherii

FOTO: Freepik @pressfoto
FOTO: Freepik @pressfoto

În special opțiunea de „Quick apply” sau „aplicare rapidă” de pe platformele de angajări pot reprezenta metode prin care anumite entități fură identitatea oamenilor de bună credință. Practica nu este nouă, însă mulți încă nu o cunosc. Fenomenul este întâlnit pe toate platformele de angajări, de la Linkedln, până la Facebook. Odată cu dezvoltarea AI-ului, joburile fake sunt generate fără număr.

„Acești escroci sunt ca un virus. Continuă să se muteze,” a spus Haywood Talcove, director executiv al diviziei guvernamentale de la LexisNexis Risk Solutions, unul dintre mai mulți contractori care ajută agențiile statale și federale să combată furtul de identitate, pentru ProPublica.

Această mutație particulară este o amenințare emergentă, a spus Talcove și alții. Numerele sunt mici până acum, dar cresc rapid. În martie, LexisNexis a detectat aproximativ 2.900 de reclame care promiteau salarii neobișnuit de generoase, folosind domenii de e-mail suspecte și solicitând verificarea identității în avans.

Această formă de înșelătorie este în creștere într-un moment în care există multe ținte pentru frauda cu cereri de locuri de muncă. 

Reclamele reflectă o ajustare tactică a infractorilor cibernetici. Un val masiv de fraude cu asigurări de șomaj în timpul pandemiei a determinat autoritățile să sporească cerințele de verificare a identității, și nu doar în SUA.

Asta înseamnă că escrocii ar putea avea nevoie de ajutor din partea victimelor lor — și uneori recurg la metode elaborate pentru a-i induce în eroare. Unii escroci recreează site-urile de angajare ale companiilor. Un site fals de aplicații pentru joburi folosește fotografii, text, font și cod de culoare ale Spirit Airlines.

Site-ul fals solicită solicitanților să încarce o copie a ambelor părți ale permisului de conducere încă de la începutul procesului și le trimite un e-mail solicitând mai multe informații de la o adresă web care seamănă cu cea a Spirit Airlines, dar cu un „i” în plus (spiiritairline.com). Spirit Airlines nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Furtul de identitate

Odată ce infractorii cibernetici obțin informațiile personale de la cei care caută un loc de muncă fără să-și dea seama, le folosesc pentru diverse activități frauduloase, având furtul de identitate drept obiectiv principal. 

Echipați cu informațiile personale furate, escrocii pot să comită diverse forme de fraudă financiară, inclusiv:

Deschiderea de conturi bancare sau carduri de credit neautorizate în numele victimei;


Efectuarea de achiziții sau tranzacții neautorizate folosind conturile financiare ale victimei;


Depunerea de cereri pentru împrumuturi sau linii de credit folosind identitatea victimei;

Comercializarea datelor către entități terțe (companii de marketing sau reclame care procesează date la un nivel „industrial” pentru a înțelege psihologia și profilul consumatorilor) - nu este necesar un act de identitate încărcat în CV, ci doar istoricul profesional și datele personale de bază.

Alte forme de crime legate de identitate

În afara fraudei financiare și a fraudei cu asigurare de șomaj, informațiile personale furate pot fi folosite pentru o gamă largă de crime legate de identitate, inclusiv:

Frauda fiscală;


Furtul de identitate medicală;


Clonarea identității (crearea de identități false folosind informațiile furate);


Atacuri de inginerie socială (folosind informațiile personale pentru a manipula victimele să dezvăluie date mai sensibile);

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel