Afganii care au lucrat cu cetățenii străini sunt vizați de guvernul taliban. ”Sunt cu ochii pe mine”

Afganii care au lucrat cu instituțiile și cetățenii străini sunt sub vizorul guvernului taliban. 

Ammar poartă într-o pungă de plastic o grămadă de hârtii care se numără printre cele mai prețioase bunuri ale sale chiar acum. Pentru a realiza interviul cu BBC, ar fi atras prea multă atenție să îl facă acasă, așa că a fugit cu motocicleta lui într-un loc sigur, speriat în timpul călătoriei că ar putea fi percheziționat la un punct de control taliban și s-ar putea găsi hârtiile atât de importante.

Documentele includ contractul său ca profesor cu British Council pentru doi ani și alte dovezi ale asocierii sale cu Regatul Unit, care speră că îl vor ajuta pe el și familia sa să ajungă în siguranță. Se teme pentru viața lui din cauza muncii sale cu guvernul Regatului Unit.

”Sunt cu ochii pe mine”

„Am predat cultura Regatului Unit și valorile lor în Afganistan. Pe lângă limba engleză, am predat și despre egalitate, diversitate și incluziune. Conform convingerilor lor, ale talibanilor, este în afara islamului, este ilegal. De aceea ei cred că suntem criminali și trebuie să fim pedepsiți. De aceea ne simțim amenințați", a spus Ammar. 

El a fost reținut anterior de talibani - și se teme că munca lui i-a pus și familia în pericol.

„M-au dus la secția de poliție întrebând dacă am lucrat pentru un guvern străin. Din fericire, nu au găsit nicio dovadă în casa mea sau pe telefon. Dar nu cred că este sfârșitul. Ei sunt cu ochii pe mine”, a spus speriat bărbatul 

Citește și - VIDEO. Fostul ministru de Finanțe din Afganistan este acum șofer de taxi în SUA

Familiile celor angajați sunt puse în pericol, fiind urmărite de talibani

Ammar este unul dintre cei peste 100 de profesori care au lucrat cu British Council, în locuri de muncă destinate publicului, care au fost desființate în Afganistan. O mare parte a personalului este reprezentat de femei. Nooria a făcut, de asemenea, parte dintr-un program de predare a limbii engleze.

„A fost o provocare pentru noi. Unii oameni au avut gânduri extremiste și spuneau adesea că ceea ce predați este inacceptabil pentru noi. Oriunde mergeam, eram văzuți ca reprezentanți ai guvernului britanic. Unii ne considerau spioni pentru Marea Britanie”. Acest lucru, spune ea, o pune pe ea și pe familia ei în pericol în Afganistan sub dominația talibană.

În timp ce grupul a anunțat o amnistie generală pentru toți cei care au lucrat pentru regimul anterior și pentru aliații săi, există tot mai multe dovezi ale crimelor de represalii. ONU a documentat 160 de cazuri.

Își dorește să nu fi lucrat cu britanicii. ”Au fost cruzi”

Guvernul Regatului Unit a evacuat 15.000 de persoane în august anul trecut, iar de atunci au mai trecut granița cu ajutorul britanicilor încă 5.000 de persoane. Dar alte mii așteaptă, trăind în fiecare zi în frică, blocați în sistemul opresiv, uitându-se după un fir de speranță.

„Odinioară eram mândră că lucrez pentru guvernul Regatului Unit. Dar regret acum. Mi-aș fi dorit să nu fi lucrat niciodată pentru ei, pentru că nu prețuiesc viața și munca noastră și au fost cruzi lăsându-ne în urmă”, a spus Nooria.

Citește și - Violențe ale talibanilor la un protest feminist din Afganistan

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel