VIDEO. Fostul ministru de Finanțe din Afganistan este acum șofer de taxi în SUA

Sursă foto: Captură video BBC
Sursă foto: Captură video BBC

Fostul membru al guvernului afgan, Khalid Payenda, a fugit în SUA după preluarea puterii de către talibani și este în prezent șofer de taxi. 

Fostul ministru de finanțe al Afganistanului a fost nevoit să plece din țară după ce talibanii au ajuns la putere și în prezent este șofer de taxi în SUA, anunță BBC, citat de Mediafax. Afganistanul se schimbă radical sub conducerea talibanilor. După schimbarea regimului, viețile multor afgani au fost date peste cap, inclusiv cea a fostului ministru de finanțe Khalid Payenda.

Dacă recent, el își reprezenta țara la forumurile economice mondiale, în prezent este șofer la o firmă de transport de tipul „ride-share” din SUA. Payenda a plecat din Afganistan și a căutat un loc de muncă în America. De asemenea, fostul ministru este consultant și ține prelegeri despre Afganistan pentru studenții din orașul american în care locuiește.

Afganistan: Prezentatoarele TV îi sfidează pe tabilani

După revenirea lor la putere anul trecut, talibanii au impus o serie de restricţii dure societăţii civile, dintre care o mare parte vizează limitarea drepturilor femeilor. La începutul lunii, liderul suprem al al talibanilor a emis un ordin potrivit căruia femeile trebuie să se acopere cu totul în public, inclusiv chipul, ideal cu burqa tradiţională.

Anterior, era suficient un văl care să acopere părul.

Temutul Minister afgan al promovării virtuţii şi prevenirii viciului le-a ordonat prezentatoarelor de televiziune să se conformeze până sâmbătă. Însă jurnalistele canalelor TOLOnews, Shamshad TV şi 1TV au intrat toate pe post, în direct, fără a-şi acoperi chipul.

"Colegele noastre se tem că dacă îşi acoperă chipul următorul lucru care li se va spune va fi să înceteze să lucreze", a explicat Abid Ehsas, şef al ştirilor la Shamshad TV. Citește mai multe AICI

Washingtonul se arată "extrem de preocupat" de impunerea vălului integral în Afganistan

"Suntem extrem de preocupaţi că drepturile femeilor şi fetelor afgane şi progresele realizate în acest domeniu în ultimii 20 de ani sunt tăiate", a afirmat oficialul american potrivit Agerpres.

Washingtonul şi aliaţii săi sunt "profund îngrijoraţi de măsurile recente luate de talibani împotriva femeilor şi fetelor, printre care restricţiile referitoare la educaţie şi călătorii", a adăugat el. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel