Administrația Trump arată cum Biden a „subminat relațiile diplomatice ale SUA cu zeci de țări”, inclusiv România

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Administrația fostului președinte american Joe Biden a impus limite la exportul de cipuri către numeroși aliați de încredere ai Statelor Unite, inclusiv România.

Joe Biden, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, a promulgat o lege, în ultima săptămână de mandat, în care a limitat exporturile de cipuri de inteligență artificială către numeroase țări, inclusiv către aliați de încredere ai Statelor Unite ale Americii. Statele lumii au fost împărțite în trei categorii, iar țări precum România, Polonia ori statele din Golf au intrat la Nivelul 2.

- Nivelul 1: 18 țări: Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan și Regatul Unit, în mare parte scutite de restricții;

- Nivelul 2: 120 de țări , inclusiv Polonia și România, unde limita este de 50.000 de cipuri, cu posibilitatea creșterii la 100.000;

- Nivelul 3: țări precum China, Iran, Coreea de Nord, Rusia, Siria și Venezuela, care nu au acces la cipuri AI de ultimă generație.

La scurt timp după revenirea lui Trump, Polonia a început să facă demersuri astfel încât țara est-europeană să fie mutată în categoria țărilor de Nivel 1, acolo unde sunt partenerii de încredere ai Statelor Unite ale Americii. De asemenea, recent, Emiratele Arabe Unite au început să facă lobby astfel încât săp beneficieze de suficiente cipuri în următorii ani. Casa Albă a anunțat că analizează posibile modalități prin care ar putea relaxa aceste restricții, în contextul în care președintele Donald Trump se pregătește pentru o vizită în Emiratele Arabe Unite, potrivit unei surse.

CITEȘTE ȘI                   -                  Trump revine în Orientul Mijlociu alături de Musk și bogații americani. Mega-acorduri de trilioane cu Arabia Saudită: "Cel mai mare contract de vânzare de armament din istorie"

„Relațiile diplomatice ale SUA cu zeci de țări”, subminate de reglementările lui Biden

În ultimele săptămâni, administrația Trump a dat mai multe semnale că intenționează să revizuiască reglementările privind exportul de semiconductori utilizați în inteligența artificială (AI), potrivit Business Times.

Conform unui anunbț recent al Departamentului de Comerț, SUA vor anula așa-numita regulă de difuzare a AI lansată de președintele Joe Biden care a creat trei niveluri largi de acces pentru țările care caută cipuri AI și ar fi intrat în vigoare pe 15 mai. Administrația Trump își va elabora propria abordare și ar putea să se orienteze către surse individuale cu țări familiare, potrivit unor surse familiare.

Agenția a spus că emite, de asemenea, îndrumări pentru a clarifica faptul că utilizarea cipurilor AI Ascend de la Huawei Technologies „oriunde în lume încalcă controalele exporturilor din SUA”. Și intenționează să avertizeze publicul cu privire la potențialele consecințe ale permiterii cipurilor AI americane să fie utilizate în dezvoltarea modelelor AI din China.

Reglementările lui Biden „ar fi subminat relațiile diplomatice ale SUA cu zeci de țări, retrogradându-le la statutul de al doilea nivel”, a declarat Departamentul Comerțului marți, adăugând că va publica o notificare care va oficializa rezilierea regulii și va emite o înlocuire „în viitor”.

Departamentul de Comerț a spus că orice va rezulta din aceasta va fi „o strategie îndrăzneață și incluzivă pentru tehnologia AI americană cu țări străine de încredere din întreaga lume, păstrând în același timp tehnologia departe de mâinile adversarilor noștri”.

CITEȘTE ȘI                   -                    Qatarul îi oferă un „palat zburător“ lui Trump. Democrații critică dur acceptara cadoului: Nu este doar mită, este influență străină de lux

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel