EXCLUSIV  Adevărul din spatele imaginilor cu cangurul alb filmat în Capitală. Prof. Paulina Anastasiu, avertisment: Speciile invazive au impact și asupra sănătății noastre

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prof. Paulina Anastasiu a demontat un mit legat de speciile invazive.

Prof. Paulina Anastasiu demontează mitul potrivit căruia orice specie care nu e originară e invazivă. Aceasta a explicat care este, de fapt, diferența dintre o specie alogenă și una invazivă.

"Poate că este nevoie de o clarificare a terminologiei înainte de toate. Auzim din ce în ce mai mult acest termen de specie invazivă, dar adevărul e că nu toate care ajung de pe alte continente la noi sunt invazive. Aceste toate care vin din alte părți ale lumii la noi se numesc alogene sau străine. În engleză este folosit și termenul de invadator. Din această mare categorie a speciilor alogene unele au reușit să se adapteze atât de bine la noi, să depășească anumite bariere și să se înmulțească, iar pătrunzând în habitate naturale, semi-naturale, ajung să le modifice acestora structura, funcții și chiar să înlocuiască specii. Deci abia în situația aceasta vorbim de specii alogene invazive și vreau să spun că impactul speciilor invazive nu se limitează doar la habitatele naturale sau la biodiversitate, unele dintre acestea au impact negativ asupra economiei, asupra sănătății noastre", a explicat Prof. Paulina Anastasiu.

Prof. Paulina Anastasiu: Este o problemă globală

Ulterior prof. Paulina Anastasiu a venit cu exemplul cangurului care a fost văzut plimbându-se prin Capitală, dar și a țestoaselor de Florida eliberate de români în lacurile din țara noastră.

"Problema aceasta a speciilor alogene invazive nu este una identificată la nivelul țării noastre sau la nivelul Europei. Este o problemă globală. În America spre exemplu sunt probleme cu șerpii, probabil că și la noi vor fi probleme cu alte specii tocmai pentru că oamenii nu conștientizează foarte bine ce se întâmplă dacă duc animale dintr-o parte în alta sau plante dintr-o parte în alta, li se pare distractiv și cred că am văzut cu toții acel cangur care zburda pe nu știu ce stradă din Capitală.

Cazul țestoasei de Florida

Ei bine, așa se întâmplă de obicei, le ținem în casă pentru propriul amuzament și la un moment dat scapă sau chiar noi le eliberăm pentru că ne plictisim de ele și aici aș menționa și cazul țestoasei de Florida pe care ilegal o mai putem găsi de vânzare în magazine, deși specia este interzisă pentru comercializare, este chiar pe o listă a speciilor interzise în Europa sau pentru care trebuie să luăm măsuri de eradicare, de diminuare a populațiilor.

Ei bine, în cazul acestor țestoase este un interes al copiilor a le avea în case, în acvarii, dar când cresc nu mai este atât de simpatică și atunci părinții caută soluții să scape de ele. Unde le duc? Le duc în bazine acvatice din apropiere, poate în Herăstrău, poate în grădina botanică, poate într-un alt lac, le eliberează acolo și foarte rău fac. Aceste persoane care eliberează intenționat animale în natură de fapt nu își dau seama de consecințele pe care le poate avea acea eliberare. Este un pericol pentru țestoasa autohtonă pentru că nu face față competiției la care este supusă din partea țestoasei de Florida care este mai mare. Pe lângă faptul că rezistă iernilor care au fost mai blânde în ultima perioada, sunt semnale din partea colegilor noștri că chiar a ajuns și să depună ouă în condițiile de la noi și să se reproducă. Nu în captivitate, ci eliberată în lacuri.

Putem întâlni situații similare și pentru alte specii pe viitor dacă nu suntem foarte atenți. Îmi aduc aminte de o veveriță americană - veverița cenușie, care deja a făcut probleme în vestul Europei. La un moment dat era prezentat ca ceva wow pe la televiziune. Cineva din Brașov creștea în propriul apartament astfel de veverițe și "vai ce drăguț este". Nu este deloc drăguț pentru că în vestul Europei deja s-au confruntat cu problema aceasta a eliberării veverițelor cenușii în natură. Este de asemenea mai mare și a eliminat veverița europeană cu care noi încă suntem obișnuiți. A fost deja un caz de eliberare semnalat în Bistrița", a mai spus prof. Paulina Anastasiu în cadrul emisiunii "Anti-Mit" de la DC NEWS.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel