EXCLUSIV  Adevărul despre accidentarea Mihaelei Buzărnescu: Cât de gravă e leziunea ligamentului anterior

Buzărnescu
Buzărnescu

Mihaela Buzărnescu a suferit o accidentare dramatică în cadrul turneului de la Montreal. Medicii care au privit imaginile bănuiesc că este vorba despre o leziune la nivelul ligamentului încrucișat anterior (LIA). 

Cât de gravă este această leziune și cât durează recuperarea explică în exclusivitate, pentru DC News, colonel dr. Gigi Teodoru, șef secție Recuperare Medicală, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central București.

Ligamentul încrucișat anterior (LIA) este cel mai frecvent afectat ligament al genunchiului. Ligamentele sunt benzi elastice, puternice, aflate în structura articulației, cu rolul de a conecta oasele între ele. Ligamentul încrucișat anterior unește porțiunea posterioară a femurului cu partea anterioară a tibiei. 

„În interiorul articulației genunchiului există două ligamente încrucișate: anterior și posterior. Ligamentele încrucișate furnizează stabilitate și limitează mișcările de rotație internă a tibiei, previn hiperextensia genunchiului, limitează deplasarea anterioară a tibiei în timpul flexiei genunchiului”, ne-a explicat col. dr. Gigi Teodoru.

O leziune extrem de dureroasă

O accidentare la nivelul ligamentului încrucișat anterior este deosebit de dureroasă și necesită un timp îndelungat de recuperare pentru a restabili funcționalitatea normală a genunchiului, subliniază medicul.

Leziunea ligamentului încrucișat anterior poate avea mai multe grade: de la o ruptură mică la rupturi severe, când o porțiune de ligament se rupe în totalitate și se desprinde de os.

Cauze ale leziunii ligamentului încrucișat anterior

De obicei, leziunea ligamentului încrucișat anterior apare atunci când articulația genunchiului este îndoită și rotită simultan sau în cazul unui contact dur, o lovitură din partea unei persoane sau obiect. O mișcare greșită la coborârea scărilor sau călcarea într-o groapă poate genera de asemenea lezarea ligamentului încrucișat anterior.

Accidentările la nivelul LIA apar frecvent la sportivi care practică activități ce suprasolicită genunchiul: fotbal, rugby, baschet, ski, gimnastică, tenis, arte marțiale.

Simptome ale accidentării la nivelul LIA

- Un zgomot sau o trosnitură la nivelul genunchiului în timpul accidentării

- Durere intensă în interiorul articulației genunchiului

- Umflarea (tumefierea) genunchiului în următoarele ore după accidentare

- Mișcare limitată a genunchiului

- Instabilitatea genunchiului

Femeile, mai predispuse decât bărbații

Leziunile ligamentului încrucișat anterior sunt mult mai frecvente în cazul femeilor comparativ cu bărbații, precizează col. dr. Gigi Teodoru. Acest lucru se explică prin elasticitatea mai mare a țesuturilor ligamentare în cazul femeilor, sub influența hormonilor feminini.

Prim ajutor, tratament și recuperare medicală

După accidentare sunt necesare măsuri imediate de prim ajutor: repaus al genunchiului, gheață aplicată local și prezentare de urgență la camera de gardă a unui spital. Pot fi administrate medicamente pentru a combate durerea și inflamația.

În funcție de gravitatea leziunii, medicul poate recomanda:

- Tratament nechirurgical care constă într-un program de recuperare: procedee de kinetoterapie, electroterapie și medicație (antiinflamatoare și analgezice ). Pot fi necesare câteva luni pentru ca genunchiul să-și recupereze funcția. 

- Intervenție chirurgicală ce vizează reconstrucția ligamentului și repararea eventualelor leziuni asociate, urmată de asemenea de câteva luni de recuperare.

Programul de recuperare este esențial, subliniază col. dr. Gigi Teodoru, și vizează asigurarea stabilității genunchiului, astfel încât pacientul să-și poată desfăsura în mod confortabil activitățile zilnice. 

În cazul unei recuperări incomplete, ligamentul încrucișat anterior nu-și mai poate îndeplini rolul, oasele se freacă între ele, ceea ce poate duce în timp la distrugerea cartilajului articular și în cele din urmă apare osteoartrita, atrage atenția colonel dr. Gigi Teodoru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel