Accesul Gazprom la conducta Opal decisă în următoarele zile

Uniunea Europeană va decide până luni dacă va relaxa restricţiile cu privire la accesul Rusiei la gazoductul Opal. Grupul rus Gazprom are în prezent un acces limitat la această conductă care traversează Germania. Asta după ce în luna august 2012, Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra presupusei încălcări de către Gazprom a legislaţiei antitrust.

Cele două părţi poartă discuţii şi pentru a ajunge la o înţelegere amiabilă care să pună capăt investigaţiei demarate de CE asupra presupusei încălcări de către Gazprom a legislaţiei antitrust.

Potrivit surselor, Comisia Europeană îşi va anunţa decizia vineri sau cel mai târziu luni, 31 octombrie, după întâlnirea care va avea loc miercuri, la Bruxelles, între directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, adjunctul ministrul rus al Energiei, Anatoly Yanovsky şi Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Întâlnirea de miercuri este absolut crucială şi ar putea schimba totul, a declarat una dintre surse. Grupul rus Gazprom are în prezent un acces limitat la această conductă Opal care traversează Germania, pe baza legislaţiei UE care este destinată să împiedice o situaţie în care furnizorii de energie domină şi infrastructura de transport.

Rețea importantă

O decizie referitoare la acordarea unui acces mai mare pentru grupul rus a fost amânată deja de mai multe ori. Conducta Opal face legătura între gazoductul Nord Stream şi reţeaua de transport a gazelor naturale din Europa. Prin această conductă gazul natural rusesc trece prin Germania spre Cehia. Potrivit legislaţiei UE, Gazprom poate utiliza doar 50% din capacitatea conductei iar restul este rezervat pentru furnizorii independenţi de gaze naturale care doresc să transporte şi ei gaze prin conducta Opal. Pe de altă parte, în luna august 2012, Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra presupusei încălcări de către Gazprom a legislaţiei antitrust.

Executivul comunitar bănuieşte că grupul rus afectează concurenţa pe pieţele din Europa Centrală şi de Est (respectiv în Ungaria, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia şi Slovacia) în condiţiile în care termenii contractelor sunt restrictivi şi împiedică statele din CEE să re-exporte gaze în alte ţări. În plus, Gazprom este acuzat că în contractele sale leagă preţul gazelor de evoluţia preţului petrolului. Potrivit Wall Street Journal, directorii Gazprom, oficiali din Guvernul rus şi din Comisia Europeană ar urma să definitiveze ultimele detalii ale unei înţelegeri amiabile la o reuniune la nivel înalt care va avea loc la finele acestei luni. Această înţelegere ar permite Gazprom să evite plata unor amenzi de mai multe miliarde de dolari, în schimbul modificării modului în care îşi derulează afacerile, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel