A fost găsită cea mai bătrână stea din Univers. Ar fi una dintre primele formate după Big Bang

Fotografie ilustrativă creată de Joe, de la Pexels
Fotografie ilustrativă creată de Joe, de la Pexels

Telescopul Hubble, al NASA, a găsit cea mai bătrână stea din Univers, cel puţin de până acum. 

O echipă de la Institutul Max Planck din Germania a detectat lumina slabă emisă de stea, numită Earendel. Lumina ei a fost detectată datorită unui grup de galaxii care stau între ea şi Pământ şi acţionează că o lupă extrem de puternică. Despre Earendel se crede că ar fi de câteva milioane de ori mai strălucitoare decât Soarele. Acum, echipa speră să aibă acces la telescopul spaţial James Web pentru a afla mai multe despre ea. 

"Este ca şi cum ai găsi o fotografie foarte veche cu bunicii tăi. Aceste stele sunt, de fapt, strămoşii noştri stelari. Suntem creaţi din elementele produse de aceste stele. Dar avem şi multe întrebări fără răspuns", a declarat dr. Selma de Mink, de la Institutul Max Planck, conform Daily Mail. 

Earendel este cu 4 miliarde de ani mai bătrână decât steaua despre care se credea până acum că ar fi cea mai veche din Univers. 

Dr. Guillaume Mahler, de la Universitatea Durham, spune că nu ar fi posibil în acest moment să vedem stele formate înainte de acest moment. 

"La început nici nu îmi venea să cred ce am descoperit", a spus acesta. 

Cea mai apropiată gaură neagră de Pământ este... altceva. Cercetătorii au descoperit o stea... vampir

 

Ceea ce astronomii considerau că este o gaură neagră aflată la doar 1120 de ani lumină faţă de Pământ se dovedeşte a fi altceva. 

Conform acestora, ar fi vorba de un sistem format din două stele, însă una dintre ele o aspiră la propriu pe cealaltă. Acum, astronomii vor să cerceteze mai bine evoluţia acestor stele "vampir". 

Identificat prima dată în anii 80, despre obiectul cosmic cunoscut drept HR 6819 s-a crezut că este isngur. La o privire mai atentă câteva decenii mai târziu a fost descoperit un partener care îl orbitează odată la 40 de zile. 

Dacă ar fi fost trei obiecte, adică o gaură neagră invizibilă, o stea principală strălucitoare şi o a doua secundară, distanţa dintre cele două stele ar fi fost considerabilă. Dacă sunt doar două obiecte, atunci distanţa este mult mai mică între ele. 

"Am ajuns la capătul datelor cunoscute, aşa că am recurs la o strategie observaţională diferită pentru a decide despre care dintre cele două scenarii vorbim", a declarat Abigail Frost, astrofizician la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia. 

Astfel, cercetătorii au concluzionat, cu ajutorul unui telescop uriaş şi un instrument de comparaţie a luminii, că distanţa dintre cele două stele este doar o miliarcsecundă. Aşadar, a fost eliminată ipoteza existenţei unei găuri negre în zonă. 

"Descoperirile noastre despre HR 6819 sunt extraordinare, pentru că avem un candidat perfect pentru a studia cum acest tip de vampirism afectează evoluţia stelelor masive, dar şi cum contribuie la apariţia undelor gravitaţionale sau a exploziilor supernovelor", a mai spus Frost, citată de Science Alert. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel