800 de tauri, a câte 700 de kilograme fiecare, au fost uciși și arși după ce au mâncat fân din Algeria

Fotografie de la Veeterzy/ Pexels
Fotografie de la Veeterzy/ Pexels

Cea mai recentă tragedie a animalelor, nevoite să se deplaseze pe mii de kilometri, s-a produs din cauza unor neînțelegeri administrative între diferitele autorități competente, în speță franceze și algeriene.

Aproximativ 800 de tauri, cântărind aproape 700 de kilograme fiecare, au fost recent trimiși înapoi în Franța și uciși după ce autoritățile din Alger au refuzat să descarce animalele din cauza certificatelor de sănătate incorecte și a posibilelor riscuri pentru sănătate.

Transportul a avut loc la începutul lunii septembrie cu destinația Algeria. Problema a apărut când pe actele de vaccinare scria ”IBR pozitiv”. O formulare, potrivit autorităților franceze, care trebuie să fi fost înțeleasă greșit de oficialii din Alger, întrucât aceștia credeau că animalele sunt purtătoare ale virusului infecțios al rinotraheitei bovine (IBR), extrem de contagios, în timp ce pozitivitatea se referea de fapt la vaccinare survenită, potrivit Agrifood.

Potrivit informațiilor furnizate de ONG-ul francez Welfarm, Direcția Departamentală Franceză pentru Protecția Populațiilor solicitase eutanasierea animalelor în Algeria, însă autoritățile locale au refuzat să accepte această solicitare. Barca a trebuit apoi să se întoarcă în portul francez cu toată încărcătura, după ce animalele au rămas blocate pe navă timp de aproximativ trei săptămâni. 

Animalele au fost ucise și trupurile lor au fost arse pentru că, potrivit exportatorilor, au fost hrănite cu fân din Algeria, unde febra aftoasă este răspândită, în timpul șederii lor în port.

Europa exportă în jur de 3 milioane de bovine, ovine și caprine în țări terțe în fiecare an. Principalul exportator este Spania, dar și Franța joacă un rol important în acest comerț, portul Sète devenind cel mai important punct de plecare pentru bovine, caprine și ovine, vândute în principal în Algeria și Israel. 

Cazuri de genul acesta se întâmplă în fiecare an, după cum își amintește Welfarm. Din acest motiv, Comisia Europeană a înființat în 2020 un Comitet de Investigație privind transportul animalelor (ANIT), pentru a ajunge la formularea unei directive mai stricte care să garanteze un transport mai sănătos și să conțină interdicții precise pentru unele categorii.

Cu toate acestea, în 2021, 2.600 de capete de vite au fost ucise în regim de urgență după o staționare de trei luni în Marea Mediterană. Succesiunea acestor episoade a determinat organizațiile europene pentru protecția animalelor să ceară încetarea exporturilor de animale vii către țări terțe.

”În fața acestor abuzuri și a absenței totale a controalelor pe mare, este imperativ să se pună capăt exportului de animale vii din Uniunea Europeană și să se înlocuiască cu exportul de carcase”, spune Welfarm într-o notă, precizând: ”Calvarul animalelor transportate către țările terțe poate dura câteva zile, alternând călătoriile pe drum și pe mare”.

Într-adevăr, Comisia ANIT a admis absența datelor privind ratele mortalității animalelor în timpul transportului, menționând că ”majoritatea statelor membre nu primesc niciun feedback de la țara de destinație cu privire la starea animalelor la sosire, nici de la transportator, nici de la căpitanul navei”.

Cu alte cuvinte, odată ajunse la bord, animalele dispar de pe radar. ”Țările europene nu au niciun control asupra condițiilor de transport și țările de destinație au adesea o legislație de protecție mult mai mică față de animale decât cea europeană, presupunând că au una”, au concluzionat purtătorii de cuvânt ale Welfarm.

Citește și:

Bem mai mult lapte de la străini decât de la fermierii noştri. INS: Importurile au crescut cu 9,5 tone

Potrivit datelor INS, cantitatea de lapte brut importată în primele cinci luni din 2022 a fost de 70.434 tone, cu 9.574 de tone mai mult decât intervalul similar din 2021 când au fost importate 60.860 de tone. Creșterea este de circa 16%, informează agrointel.ro.

Laptele colectat de la fermieri, în scădere 

Potrivit sursei citate, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut în perioada 1 ianuarie – 31 mai faţă de perioada similară din 2021  cu 4,3%. ”În luna mai 2022, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 17,7% faţă de luna aprilie 2022 și a scăzut cu 5,7% faţă de luna mai 2021”, subliniază INS.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel