Reprezentanții Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord privind cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat luni un oficial UE, citat de Reuters.
Sancțiunile includ interzicerea importurilor de aluminiu, vânzările de console de jocuri și includerea a 73 de nave din flota-fantomă a Rusiei pe lista neagră a UE.
Pachetul de sancțiuni, inspirat în mare parte din propunerile Comisiei Europene, se așteaptă a fi adoptat luni, când se va marca al treilea an de la invazia Rusiei în Ucraina.
Interdicția privind importurile de aluminiu va fi implementată treptat. De asemenea, au fost adăugate 48 de persoane fizice și 35 de persoane juridice pe lista sancțiunilor, care vor fi supuse înghețării activelor și interdicției de călătorie.
Progresele înregistrate în privința celor mai recente sancțiuni UE vin după ce administrația președintelui american Donald Trump a anunțat marți că a ajuns la un acord referitor la noi discuții cu Rusia, cu scopul de a încheia războiul din Ucraina, după o întâlnire la care Kievul a fost exclus - o schimbare față de abordarea anterioară a Washingtonului, care a susținut izolarea președintelui rus Vladimir Putin.
Citește și: Ucraina va considera nul orice acord ruso-american încheiat la reuniunea din Arabia Saudită, afirmă Zelenski
Uniunea Europeană, alături de alte puteri occidentale, a intensificat restricțiile în ultimele luni pentru a reduce exporturile de petrol ale Rusiei. Pe lângă navele incluse în noul pachet de sancțiuni, reprezentanții UE au convenit, de asemenea, să interzică tranzacțiile în care sunt angajate porturi și aeroporturi din Rusia utilizate pentru a eluda plafonul de preț impus de G7 pentru petrolul rus.
Navele noi vor fi adăugate celor deja incluse pe lista neagră, în majoritate petroliere folosite de Rusia pentru a vinde petrol dincolo de plafonul de preț sau utilizate pentru a sprijini eforturile de război ale Moscovei, cum ar fi transportul de muniție din Coreea de Nord.
Vânzările de console de jocuri video, joystick-uri și simulatoare de zbor vor fi, de asemenea, restricționate, întrucât aceste echipamente ar putea fi utilizate de armata rusă pentru a controla dronele, potrivit unui diplomat european.
Alte interdicții includ exportul de crom și anumite substanțe chimice, precum și interdicții în domeniul rafinăriilor de petrol și gaze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News