Circa 25.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi efective de la alte structuri vor acţiona, zilnic, în minivacanţa prilejuită de sărbătorirea zilei de 1 Mai şi a Paştelui ortodox, pentru siguranţa cetăţenilor, informează, marţi, Ministerul Afacerilor Interne.
Conform MAI, echipajele de ordine publică şi de intervenţie în situaţii de urgenţă vor fi prezente în proximitatea lăcaşurilor de cult, în special unde se vor desfășura slujbe cu participare numeroasă. La cele aproape 12.200 de lăcaşuri de cult sunt aşteptate peste 2,6 milioane de persoane.
Pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, pompierii au făcut, în această lună, 3.420 de controale cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor la lăcaşuri de cult, unităţi turistice, dar şi la alte obiective economice. Pompierii au oferit sprijin şi îndrumare pentru a remedia deficienţele constatate, însă au aplicat şi aproximativ 2.000 de amenzi de peste 16 milioane de lei după ce au descoperit nereguli care puneau în pericol siguranţa cetăţenilor.
De miercuri până pe data de 6 mai vor fi organizate aproximativ 200 de evenimente publice la care se așteaptă că vor participa peste 166.000 de persoane. Cele mai importante vor avea loc în Capitală, Galaţi şi Buzău, cu o participare de 5.000 până la 15.000 de oameni.
De asemenea, la festivalul care se desfășoară în Mamaia Nord sunt aşteptaţi zilnic 5.000 de oameni. Poliţiştii şi jandarmii vor fi prezenţi la evenimentele publice cu scopul de a preveni şi combate faptele ilegale favorizate de aglomeraţie şi infracţiunile grave, însă şi pentru a putea interveni în sprijinul cetăţenilor, în caz de nevoie, arată MAI.
Totodată, specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog şi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane vor acorda consiliere persoanelor interesate, precum și recomandări despre cum să se protejeze de traficanţi, unde pot solicita sprijin dacă sunt sau cunosc pe cineva care este consumator de droguri sau este victimă a traficanţilor de persoane. Pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor, aproape 1.600 de poliţişti rutieri vor fi prezenţi, zilnic, pe drumurile aglomerate.
În atenţia poliţiştilor vor fi şoferii care pot reprezenta un pericol pe drumurile publice. Pentru depistarea acestora, echipajele rutiere vor fi în trafic cu aproximativ 450 de aparate radar şi cu dispozitive care semnalează consumul de alcool sau de droguri.
Poliţiştii rutieri vor avea sprijinul colegilor de la bordul elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie care vor survola drumurile aglomerate şi care au un risc de producere a unor accidente. În baza informaţiilor transmise, echipajele de la sol vor putea interveni rapid pentru a fluidiza circulaţiia în cazul producerii unor blocaje, însă şi pentru sancţionarea şoferilor care pot provoca accidente pe drumurile publice, din cauza nerespectării regulilor rutiere şi a modului de condus, mai spune sursa citată.
În fiecare zi vor fi mobilizaţi 5.000 de pompieri pentru asigurarea răspunsului la situaţii de urgenţă şi acordarea primului-ajutor medical/ Transportul rapid la unităţi medicale al pacienţilor aflaţi în stare gravă va fi făcut pe cale aeriană de trei elicoptere de tip Black Hawk şi opt EC-uri, dar şi de două avioane SMURD. Cetăţenii care întâmpină probleme pe munte pot apela la cei aproximativ 200 de jandarmi montani care vor fi de serviciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu