Ziua Națională - 1 Decembrie. Programul evenimentelor din toată țara

Repetiția din Piața Arcul de Triumf - foto Laurențiu Turoi / MApN
Repetiția din Piața Arcul de Triumf - foto Laurențiu Turoi / MApN

Ziua Națională a României, 1 Decembrie, este sărbătorită în toată țara, atât prin ceremonii militare și religioase, cât și prin alte evenimente dedicate.

În toată țara au loc evenimente de Ziua Naţională a României, pe data de 1 Decembrie. 

Paradă militară la Bucureşti

Aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice vor participa miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. De asemenea, în funcție de condițiile meteorologice, vor evolua și aproximativ 30 de aeronave.

Totodată, în zona Arcului de Triumf va fi amplasată o expoziție de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14.00.

Tot în Bucureşti va avea loc, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, iar de la ora 19.00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național - Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Ceremonie militară la Alba Iulia



În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15.00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, cu mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Ceremoniile militare din cele două orașe vor putea fi urmărite și online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale (https://www.facebook.com/mapn.ro/).

Alte ceremonii militare restrânse



Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de defilări cu personal și tehnică, precum și de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori. De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii, precum și cei aflați în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Maraton de vaccinare



În zilele de miercuri, 1 decembrie, și joi, 2 decembrie, Ministerul Apărării Naționale organizează un maraton de vaccinare, acțiune menită să sprijine efortul național privind combaterea COVID-19.

Maratonul se va desfășura în centrele de vaccinare din cadrul a șase spitale militare din țară, care sunt și centre regionale de depozitare a vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2.

Ziua Națională a României, celebrată de instituțiile din subordinea Ministerului Culturii

În țară, constănțenii sunt așteptați miercuri, 1 decembrie 2021, la ora 18:30, în sala Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” la spectacolul „Românie, de Ziua Ta”, prezentat în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului Ediția a 47-a.

Muzeele își deschid porțile, cu prilejul Zilei Naționale, pentru a-i aștepta pe români. Astfel, la Cluj, intrarea este liberă, între orele 11:00 și 17:00, pentru toți cei care vor ajunge la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. În capitală, vizitatorii vor beneficia de acces gratuit la Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și la Muzeul Theodor Pallady.

La data de 1 decembrie, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” începe seria de evenimente intitulată „Muzeul Satului... în sărbătoare!”, care se va închide în 5 decembrie. Programul începe cu un târg cu obiecte și bucate tradiționale românești, iar cei mici sunt așteptați de 1 decembrie să descopere frumosul meșteșugurilor populare în ateliere de creație. Ca în fiecare an, Asociația Tradiția Militară va susține pe aleile muzeului o demonstrație militară în uniforme de epocă.

Opera Națională București ne invită în foaier, de la ora 18:30, la Spectacolul dedicat Zilei Naționale a României. Lucrările prezentate aparțin exclusiv zonei componisticii românești, în interpretarea soliștilor operei. Evenimentul se înscrie în stagiunea dedicată celebrării a 100 de ani de la instituționalizarea primei scene lirice românești, „Opera 100”.

Tot cu ocazia Zilei Naționale a României, Teatrul Național București va prezenta câteva evenimente speciale. Astfel, pe parcursul întregii zile de 1 decembrie, mai exact la orele 12:00, 15:00 și 18:00, sunt programate, în regim gratuit, trei tururi ghidate ale spațiilor din incinta TNB. Fiecare grup de vizitatori va putea avea un număr de maximum 15 persoane, iar înscrierile vizitatorilor pentru participarea la Turul Ghidat al TNB pot fi făcute la Agenția de Bilete a teatrului.

Începând cu ora 17:00, va putea fi vizionată pe fațada Sălii „Ion Caramitru” a TNB, o proiecție video sub titlul „Mari actori ai Naționalului, de Ziua Națională!”. Trecătorii care vor ajunge aici, în intervalul orar 17:00 - 22:00, vor putea asculta înregistrări inedite ale vocilor unora dintre marii actori ai Teatrului Național, care au marcat istoria teatrului românesc, așa cum sunt George Vraca, Gheorghe Cozorici, George Calboreanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ilinca Tomoroveanu, Leopoldina Bălănuță, Mircea Albulescu. Vor putea fi ascultate versuri din Scrisoarea a III-a de Mihai Eminescu și alte fragmente literare din literatura națională.

De la ora 18:00, on-line, pe TNB-TV, canalul de youtube al TNB, va putea fi urmărită în sistem live-streaming, una dintre conferințele din celebra serie Conferințele Teatrului Național. Sub titlul „Limitele așteptării”, expozeul a fost prezentat de Ion Caramitru în data de 28.01.2009, la Teatrul Național București și are la bază discursul din 1992, prezentat de Ion Caramitru în Camera Comunelor din Marea Britanie în care sunt prezentate fragmente din istoria României în context european, într-o viziune personală și interesantă a regretatului om de cultură.

Te Deum în bisericile ortodoxe de Ziua Naţională a României

De Ziua Naţională a României, miercuri, 1 decembrie 2021, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstireşti din ţară şi străinătate va fi oficiată slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918.

”Reamintim că pentru a cinsti memoria eroilor români a fost edificată şi Catedrala Naţională din Bucureşti cu hramurile Înălţarea Domnului - Ziua eroilor şi Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul spiritual al României.

La Catedrala Patriarhală, slujba de Te Deum va fi săvârşită începând cu ora 12.00”, se arată într-un comunicat de presă. 

Alte evenimente organizate în țară 

BRAȘOV

Ziua Națională a României va fi sărbătorită în cadru oficial printr-o ceremonie militară organizată de Instituția Prefectului-Județul Brașov și Garnizoana Brașov. Ceremonia se va desfășura miercuri, 1 Decembrie, în municipiul Brașov, pe Bulevardul Eroilor, zona Modarom, începând de la orele 10:00.

Ceremonia militară va fi asigurată de 6 detașamente de militari aparținând unor unități militare din Brașov, Ghimbav și Predeal, Inspectoratului de Jandarmi Județean și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, iar ceremonia religioasă – de un preot militar. Ceremonia va debuta cu întâmpinarea prefectului, însoțit de comandantul Garnizoanei Brașov. După prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, fanfara militară și garda de onoare vor interpreta Imnul Național al României și se va oficia serviciul religios. Prefectul județului va susține o alocuțiune referitoare la semnificația și însemnătatea momentului.

Va urma defilarea detașamentelor de militari și a tehnicii de luptă. Ceremonia se va desfășura cu respectarea tuturor regulilor și măsurilor stabilite de legislația în vigoare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. La ceremonialul dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a României nu se vor depune coroane de flori.

ALBA-IULIA 

08.00-10.00 – Marșul Unirii – Itinerant Gara Alba Iulia – Piața Tricolorului, tinerii basarabeni

10.00   Salonul de carte

11.00   Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun. Proclamația Unirii – Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, discursuri, Reconstituire istorică – Sala Unirii

12.00   Te Deum – Catedrala Încoronării12.00   Sala 67 –  „Micii muschetari”, regia artistică: Teodora Popa – Spectacol de teatru 3+ . Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

13.00   Declarația de la Alba Iulia

15.00   Primirea persoanei oficiale, depunere de coroane de flori; Parada Militară pe Bulevardul 1 Decembrie – Bulevardul “1 Decembrie 1918”

16.00 Povestea Armatei Române – Intrarea Armatei Române la Alba Iulia

17.00   Vernisaj – Expoziție anuală UAP Alba Iulia

18.00   „Gala Tezaure Umane Vii” – Sala Unirii

19.00 Concert Alba Unește România (transmisie pe ecranele montate în oraș).

20.00   La mulți ani, ROMÂNIA! Spectacol de drone – Parcul Unirii, conform alba24.ro

CLUJ-NAPOCA

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Instituția Prefectului-județul Cluj, împreună cu Primăria municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina”, în cooperare cu structurile din sistemul național de securitate, organizează miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 12.00, o ceremonie publică la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, conform zcj.ro.

Programul este următorul:

- prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă;

- intonarea Imnului Național al României;

- alocuțiuni privind sărbătorirea Zilei Naționale a României;

- depunerea de coroane și jerbe de flori (În conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2016. După încheierea ceremoniei pot fi depuse coroane și din partea altor entități sau persoane);

- defilare cu efective și tehnică militară pe traseul str. Regele Ferdinand – str. Horea.

Ceremonia publică din Piața Mihai Viteazul este precedată de slujba de Te-Deum care se va desfășura în Catedrala Mitropolitană, de la ora 11.00.

De asemenea, cerul Clujului va fi survolat de elicoptere IAR Puma și avioane MiG 21 LanceR de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

CONSTANȚA

Ziua Națională a României va fi marcată la Constanța printr-o serie de acțiuni cu caracter militar și civil.  

Miercuri, 01 decembrie, la ora 09:00, este programată o festivitate de depunere de coroane la Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central.

Ceremonia propriu-zisă va avea loc în zona din fața Monumentului Eroilor din Războiul de Independență, din parcul Casei de Cultură, începând cu ora 10:00. Pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu se va desfășura parada militară, la care vor participa membrii din cadrul Ministerului Apărării Naționale și ai altor structuri care aparțin instituțiilor statului.

Tot duminică, 1 decembrie 2019, Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială , îi invită pe constănțeni, începând cu ora 11:00, la o porție de iahnie cu cârnați și la un spectacol susținut de artiști îndrăgiți, conform tomisnews.ro.

IAȘI

Ceremonia de Ziua Națională a României va începe la ora 11.00 și va avea loc în Piața Palatului Culturii. Astfel, după intonarea Imnului Național al României, „Deșteaptă-te, române!”, se va oficia serviciul religios și vor fi rostite alocuțiuni de către prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, primarul Mihai Chirica și reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Episcopiei Romano – Catolice. Coroanele de flori vor fi depuse la monumentul ecvestru al domnitorului Ștefan cel Mare.

Ulterior, pe strada Anastasie Panu va avea loc defilarea detașamentelor de onoare ale Garnizoanei Iași, cu un efectiv de 200 de militari.

Ca și anul trecut, din cauza condițiilor cauzate de pandemia de COVID-19, nu va fi organizat un spectacol și nu va fi oferită masa tradiţională cu fasole şi cârnaţi. Accesul publicului este însă permis cu condiția purtării măștii de protecție, a dezinfectării mâinilor și a păstrării distanței fizice de un metru între participanți, scrie newsmoldova.ro.

TIMIȘOARA

Ceremonialul de 1 Decembrie de la Timișoara va dura aproximativ 30 de minute după programul transmis de Prefectura Timiș. Evenimentele de Ziua națională a României vor avea loc în Parcul Central „Anton Scudier” după următorul program:

11:00 -11:03 – întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea Drapelului de Luptă, ocuparea locului în dispozitiv, intonarea Imnului Național al României

11:03 – 11:10 – Oficierea serviciului religios

11.10 –11.16 – Alocuțiuni

11:16 – 11:22 – Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

11:22 –11:30 – Defilarea Detașamentului de Onoare

Conform Prefecturii Timiș, accesul în perimetrul unde va avea loc ceremonialul va fi permis în baza Certificatului digital european COVID. În plus, conform unei hotărâri a autorităților naționale, de 1 Decembrie, la ceremoniile oficiale organizate în municipiile reședință de județ por participa cel mult 200 de persoane, conform tion.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel