Miercuri, 12 februarie, este ultima zi a lui Klaus Iohannis la Cotroceni.
Astăzi, 12 februarie, Klaus Iohannis pleacă de la Palatul Cotroceni, după ce și-a anunțat demisia. De la miezul nopții, atunci când practic a intrat în vigoare demisia lui Klaus Iohannis, președintele interimar al României este Ilie Bolojan, până acum președintele Senatului.
Potrivit Administrației Prezidențiale, ceremonia de încheiere a mandatului lui Iohannis are loc miercuri, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pe Platoul Marinescu. Potrivit surselor din presă, va fi o ceremonie scurtă, de aproximativ jumătate de oră, pentru care ieri s-au făcut repetiții și a fost instalat un covor roșu. Klaus Iohannis pleacă de la Cotroceni după 10 ani în care a deținut cea mai mare funcție în stat. Ultimul său mandat ar fi trebuit să se încheie la data 21 decembrie 2024, dar Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale, iar Iohannis anunțat că va rămâne la Cotroceni până la alegerea unui nou preşedinte, lucru aspru criticat în spațiul public până acum. Se va întâmpla în luna mai, atunci când vor fi organizate din nou alegeri prezidențiale (pe 4 mai va fi organizat primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar al doilea pe 18 mai), dar iată că Iohannis nu a mai stat în funcție până atunci.
Și-a anunțat luni demisia pentru a evita suspendarea, în contextul în care în Parlament se pusese în mişcare procedura de suspendare a sa din calitatea de şef al statului. Curtea Constituţională a României a constatat, marţi, 11 februarie, vacantarea funcţiei de preşedinte al României şi a stabilit că Ilie Bolojan, preşedinte al Senatului, va prelua din 12 februarie interimatul la Palatul Cotroceni.
Astfel, deși inițial Klaus Iohannis nu s-a înduplecat să plece de la Palatul Cotroceni, în cele din urmă practic a fost forțat să o facă. Părerile analiștilor sunt împărțite. Unii spun că această decizie este bună, alții că va crea și mai multă instabilitate politică. Criticat pentru zborurile pe care le efectua în străinătate cu un avion privat de lux, pentru marea lui pasiune pentru golf, un sport inaccesibil românilor de rând, pentru multele sale momente de tăcere, dar și pentru refuzul de a desecretiza cheltuielile de la Palatul Cotroceni, nu este clar care este moștenirea pe care ne-o lasă acum Klaus Iohannis, după două mandate de președinte al României.
„Domnul Iohannis a fost disprețuitor cu toți. Asta a dus la această stare de nemulțumire și creșterea volumului anti-sistem din România, care speculează în continuare atitudinea lui Iohannis drept tipică sistemului, clasei politice. Moștenirea domnului Iohannis este aceea că a întărit anti-sistemul din România și că probabil România va intra și ea în valul radicalismului de dreapta care bântuie Europa și SUA”, a declarat Bogdan Teodorescu, doctor în comunicare și conferențiar universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din SNSPA, pentru Digi24.ro.
Ar fi făcut însă și un lucru bun, spune Bogdan Teodorescu - „nu a atacat niciodată media”. Un alt aspect pozitiv subliniat de unii experții este faptul că Iohannis nu a deraiat România de pe parcursul euro-atlantic.
„A ieșit din paradigma foștilor președinți care împărțeau media între buni și răi, media favorabilă, nefavorabilă - inclusiv cu atacuri, solicitări ca anumite ziare să nu fie citite, ceea ce a dus la o relație decentă între funcția prezidențială și elemente semnificative ale societății civile”, a mai spus Bogdan Teodorescu.
„A păstrat relațiile bune cu SUA și UE, până anul trecut, când l-a apucat povestea cu șefia NATO, cu președinția Consiliului European. Încercarea de parvenitism care a dat foarte prost pentru președintele Iohannis și România a stricat, din punct de vedere al politicii externe, tot ce făcuse bun până în 2024. Avem o perioadă de 9 ani foarte bună, din punctul meu de vedere, în politica externă - și pe relația cu Ucraina, Moldova - dar tot ceea ce a fost bun a stricat în ultimul an”, a spus profesorul de Științe Politice Andrei Țăranu.
Potrivit legii, Klaus Iohannis avea dreptul să mai stea în Vila Lac 3 încă 60 de zile, însă, potrivit informațiilor Antena 3 CNN, acesta a refuzat acest lucru și și-a mutat deja lucrurile personale la Sibiu. Totuși, deocamdată nu este clar unde va locui de azi înainte Klaus Iohannis. Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a spus că, din informaţiile pe care le are, Iohannis va solicita o locuinţă la care are dreptul, în calitate de fost şef de stat, dar că aceasta nu va fi locuinţa din Aviatorilor, despre care s-a vehiculat în spaţiul public că ar fi pregătită exclusiv pentru el.
„Din câte ştiu s-a luat o decizie inclusiv din partea domnului preşedinte Iohannis şi va solicita o altă locaţie, nu locaţia respectivă, cea din Primăverii care a fost... nu aceea”, a afirmat ministrul Finanţelor, marţi seară, la Euronews România, precizând că nu ştie ce locuinţă va solicita preşedintele demisionar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News