Ziua Drapelului Naţional, marcată în Piaţa Tricolorului din Capitală

Ziua Drapelului Naţional a fost marcată, miercuri, în Capitală, printr-o festivitate organizată în Piaţa Tricolorului, din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, de către reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, în colaborare cu Instituţia Prefectului şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Ceremonia a început cu primirea în piaţă a drapelului, moment urmat de binecuvântarea dată de un preot militar şi de ridicarea drapelului pe catarg, în acordurile imnului naţional al României, interpretat de Muzica Reprezentativă a MApN.

La eveniment au fost prezenţi, alături de gen. col. Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ataşaţii militari şi veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere, un numeros public.

"Astăzi, 26 iunie 2019, se împlinesc 171 de ani de când guvernul revoluţionar a emis, pe 26 iunie 1848, decretul prin care tricolorul devenea steag naţional, simbol al mândriei onoarei şi demnităţii naţionale. Drapelul naţional a fost instituit în epoca modernă, el are rădăcini străvechi, evoluţia sa fiind strâns legată de devenirea neamului românesc. Atribut şi simbol al patriei, drapelul tricolor a fost onorat permanent, însufleţind poporul în clipe de restrişte, sau fluturând maiestuos în zilele de sărbătoare. Sub semnul acestor trei culori - albastru, galben, roşu - s-au derulat marile momente ale istoriei neamului, ele reprezentând unitatea, independenţa şi forţa românilor, fiecare generaţie identificându-le cu trecutul, prezentul şi viitorul ţării. Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datând de pe vremea lui Mihai Viteazul şi chiar Ştefan cel Mare. Mai mult decât atât, cercetări de dată recentă indică prezenţa lor chiar pe stindardul dacic existent pe Columna lui Traian din Roma. Acest steag avea o formă specială, un cap de lup de care atârnau lungi panglici colorate", potrivit MApN.

Simbolurile naţionale - drapelul, imnul, stema, sigiliul şi ziua naţională - reprezintă repere ce, alături de limbă, cultură şi tradiţii ne individualizează ca naţiune. Aceste simboluri au fost făurite de-a lungul istoriei pentru a ilustra ceea ce a avut mai de preţ poporul român. Dintre simbolurile naţionale, drapelul se impune prin semnificaţie şi înălţime spirituală, adaugă Ministerul Apărării.

În cadrul dispozitivului constituit pentru desfăşurarea ceremoniei sunt expuse o serie de drapele din diferite perioade istorice ale României, reprezentative pentru acestea.

Ziua Drapelului Naţional este marcată şi în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile din ţară, unde unităţi militare organizează ceremonii publice de înălţare a drapelului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel