Ziua de lucru de șase ore sau săptămâna de patru zile?

Sursă foto: Pexels (Tim Gouw)
Sursă foto: Pexels (Tim Gouw)

Ziua de muncă de șase ore ar putea ajuta domeniile în care este un obiectiv ireal de implementat săptămâna de lucru de patru zile. 

În ultimii câțiva ani, săptămâna de lucru de patru zile a ocupat centrul atenției ca o posibilă modalitate de a îmbunătăți echilibrul și bunăstarea angajaților, mai ales că pandemia i-a făcut pe mulți să-și regândească prioritățile. În timp ce mulți îl consideră o alternativă revoluționară la rutina unei săptămâni de lucru de luni până vineri, pentru mulți alții s-a dovedit a fi o mare durere de cap.

Săptămâna de lucru de patru zile a fost testată pe scară largă în întreaga lume (deși nu toată lumea a avut șansa să o încerce) și chiar a fost adoptată permanent de mai multe companii din mai multe țări, după ce testele au arătat că săptămâna de lucru mai scurtă a îmbunătățit bunăstarea și fericirea angajaților, menținând, în același timp, același nivel de productivitate.

Săptămâna de lucru mai scurtă nu poate fi implementată în toate domeniile

Dar, în multe companii, săptămâna de lucru de patru zile s-a dovedit dificilă și chiar controversată. În unele industrii, este pur și simplu imposibil să iei liber începând de vineri, în timp ce în alte domenii în care lucrătorilor li se permitea un weekend de trei zile, timpul liber venea adesea după o săptămână mult mai epuizantă, deși mai scurtă, în care angajații trebuiau să muncească și mai mult decât de obicei pentru a compensa ziua ”pierdută”.

Dar dacă săptămâna de lucru de patru zile nu este soluția universală care a promis să fie, înseamnă oare că acesta este sfârșitul viselor multor oameni de a munci mai puțin? Aici intră în scenă ziua de lucru de șase ore. Cercetătorul Dr. Mansoor Soomro, lector principal în sustenabilitate și afaceri internaționale la Universitatea Teesside din Marea Britanie, a declarat pentru Euronews că ziua de lucru mai scurtă ar putea fi o modalitate mai bună de a oferi lucrătorilor mai multă flexibilitate decât săptămâna de patru zile.

„Mergeți pentru același număr de zile și în mare parte pentru aceleași ore standard”, a spus Soomro. „Deci cred că ar fi un început bun”.

Opt ore de muncă pe zi nu sunt intervalul ideal, spun studiile

Ziua de lucru de opt ore este modul în care s-a muncit zeci de ani, dar nu este neapărat cel mai inteligent sau cel mai sănătos mod de a lucra. Practica datează din Revoluția Industrială, o perioadă care, pe cât de influentă a fost în istoria omenirii, nu a avut în vedere interesele muncitorilor.

La acea vreme, ziua de lucru de opt ore era o politică progresivă creată pentru a împiedica muncitorii, inclusiv copiii, să-și rupă spatele în fabrici lucrând până la 16 ore pe zi. Timpul specific s-a bazat pe ideea că cele 24 de ore dintr-o zi ar putea fi împărțite în mod egal în trei părți necesare vieții oamenilor: opt ore de muncă, opt ore de recreere și opt ore de odihnă.

Dar nimeni nu a spus niciodată că opt ore ar fi cantitatea ideală pentru ca oamenii să lucreze. Dimpotrivă, de fapt.

Mai multe studii recente au descoperit că concentrarea și productivitatea lucrătorilor tind să scadă după aproximativ cinci ore de muncă, un sondaj britanic din 2019 arătând că lucrătorii de birou s-au simțit productivi doar aproximativ jumătate din zi și și-au petrecut restul timpului răsfoind rețelele sociale, bând ceai și cafea sau căutând alte locuri de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel