Zeci de mii de structuri misterioase ale ciilizației Maya, descoperite în jungă cu tehnologia LiDAR. Locul avea o populație similară cu cea din New York din prezent

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

În jungla din Guatemala au fost descoperite structuri misterioase din timpul civilizației mayașe.

Sub pădurea tropicală luxuriantă Petén din Guatemala se află un oraș străvechi, care nu a fost atins de oameni de mai bine de 1.000 de ani, dar în perioada sa de glorie, a fost casa a milioane de mezoamericani care au construit un imperiu grandios. Acum, pentru prima dată, o echipă de arheologi internaționali a descoperit și cartografiat zeci de mii de structuri antice folosind tehnologia de detectare a luminii aeropurtate și de măsurare a distanței (LiDAR) pe o suprafață de 2.100 de kilometri pătrați, conform IFL Science.

LiDAR a fost aplicat pentru prima dată în această zonă în 2009 și s-a concentrat doar pe împrejurimile imediate ale site-urilor individuale. Arheologii au descoperit pentru prima dată vasta metropolă în februarie, a raportat National Geographic. Cercetarea a fost condusă de un grup nonprofit științific din Guatemala, Fundația PACUNAM. Echipa de cercetare a confirmat acum prezența a peste 61.000 de structuri antice, inclusiv case, palate mari, centre ceremoniale și piramide.

LiDAR poate trece de densitatea desișului pădurii pentru a dezvălui schimbările de altitudine, permițând cercetătorilor să identifice aceste caracteristici topografice ca ziduri, drumuri și clădiri create de om, fără a fi nevoiți să ajungă fizic acolo. Cu aceste informații, ei sunt capabili să creeze hărți tridimensionale în câteva minute, evitând ani de muncă grea pe teren.

„Văzute în ansamblu, terasele și canalele de irigare, rezervoarele, fortificațiile și drumurile dezvăluie o cantitate uimitoare de modificări ale terenurilor efectuate de mayași pe întregul lor peisaj la o scară până acum de neimaginat”, a explicat membrul echipei Francisco Estrada-Belli într-un comunicat.

În total, peste 61.000 de structuri antice au fost contabilizate în regiunea cercetată, ceea ce indică faptul că între 7 și 11 milioane de oameni erau prezenți la apogeul perioadei clasice târzii, 650-800 d.Hr. în zonă. La scară, New York City are aproximativ 8,5 milioane de locuitori. Aceste populații au fost distribuite inegal, cu diferite niveluri de urbanizare și au fost răspândite pe mai mult de 2.100 de kilometri pătrați (810 mile pătrate). Acest teren a fost modificat într-un fel pentru producția agricolă intensivă necesară pentru a susține populația masivă timp de sute de ani.

„Acum pare clar că vechii mayași și-au transformat peisajul la scară mare pentru a-l face mai productiv din punct de vedere agricol”, a spus arheologul Marcello A. Canuto. „În consecință, se pare că această regiune a fost mult mai dens populată decât am crezut în mod tradițional”, a adăugat el.

Echipa internațională a cartografiat, de asemenea, drumuri extinse și rețele care leagă diferitele centre urbane, despre care, spun ei, evidențiază cât de interconectate erau aceste diferite centre ale orașului și cât de mult erau dispuși locuitorii lor să investească în sisteme defensive în caz de război.

Ca și în cazul oricărei descoperiri noi, autorii concluzionează că descoperirile lor „generează noi întrebări, rafinează ținte pentru munca de teren, provoacă studii regionale pe peisaje continue și avansează arheologia Maya într-o eră îndrăzneață de cercetare și explorare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel